PvdD wil opheldering over gifstoffen in aardbeien

7 november 2017, mondelinge vragen - Door een combinatie van gifstoffen zouden aardbeien zes keer zoveel gif bevatten als ander fruit. Waarom greep de NVWA niet in?, vraagt Ouwehand (PvdD) aan minister Bruins (Medische Zorg).

Aardbeien staan bekend als vitaminebommetjes, maar blijken zes keer zoveel restanten van bestrijdingsmiddelen te bevatten als andere vruchten. Dat komt door de combinatie van gifstoffen waarmee ze bespoten worden.

Ouwehand maakt zich ernstige zorgen. Waarom wordt het gecombineerde effect van gifstoffen nog steeds niet onder de loep genomen bij de toelating van bestrijdingsmiddelen? Dat adviseerde de Gezondheidsraad dertien jaar geleden al. Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelt nu alleen de individuele middelen, niet hun onderlinge uitwerking.

Ook de stapeleffecten van gifstoffen zou je moeten beoordelen, erkent Bruins. De Europese voedselautoriteit is al meerdere jaren bezig om de zogenaamde cocktaileffecten te bestuderen. Dat vraagt tijd, aldus de minister. Maar zonder onderzoek strengere toelatingseisen stellen, zoals Ouwehand bepleit, gaat hem te ver.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist