PvdD stelt vragen over graan voor koeien in plaats van ontwikkelingslanden

29 november 2022, mondelinge vragen - Akerboom (PvdD) vraagt bij minister Adema (Landbouw) aandacht voor de graandeal met Oekraïne. Belandt het graan wel op de juiste plek?

Nieuwsuur wijdde een reportage aan Oekraïens graan dat niet naar ontwikkelingslanden ging maar werd gebruikt als veevoer. De graandeal blijkt een veevoerdeal, stelt Akerboom. Slechts 6 van de 400 scheepsladingen zijn volgens haar ingezet als voedselhulp. 61% van het graan werd naar Europa verscheept om aan dieren te voeren in de "totaal uit de hand gelopen bio-industrie". Vindt de minister dat ook onwenselijk?

Minister Adema deelt de zorgen over de voedselzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Maar die discussie staat volgens de minister los van de graandeal. De graansilo's in Oekraïne lagen vol. Een deel van het graan gaat naar veevoer, erkent de minister, maar het zou zonder de deal vernietigd zijn. De dieren die ermee gevoed worden, zorgen bovendien uiteindelijk ook voor de voedselvoorziening in de wereld, benadrukt hij.

Zie ook:

Naar boven