NSC vraagt naar tekort aan 'pufjes' voor astmapatiënten

2 april 2024, mondelinge vragen - Een veelgebruikt astmamedicijn is niet of nauwelijks meer leverbaar. Jansen (NSC) maakt zich zorgen en vraagt minister Dijkstra (Medische Zorg) om actie.

Veel mensen met astma gebruiken een 'pufje' met daarin het inhalatiemedicijn salbutamol aerosol. Maar aan dat middel is een groot tekort. 87.000 jonge kinderen komen letterlijk in ademnood, waarschuwt Jansen. Ze wil dat de minister per direct voor een oplossing zorgt.

De minister spreekt van een "ongelofelijk complex probleem". In vrijwel alle Europese landen is sprake van een tekort, benadrukt ze, waardoor import van het medicijn het probleem niet kan oplossen. Dijkstra verwacht dat de productie in de komende weken weer op gang zal komen. De Long Alliantie adviseert om het middel in de tussentijd te reserveren voor jonge kinderen. Volwassenen kunnen het in poedervorm van de huisarts krijgen.

Zie ook:

  • Het  overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct