NSC stelt vragen over het online volgen van personen via mobiele telefoons

16 januari 2024 - Six Dijkstra (NSC) vraagt minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wat zij gaat doen om de online verkoop van locatiegegevens aan banden te leggen.

"Schimmige datahandelaren" verdienen volgens Six Dijkstra grof geld aan de verkoop van locatiegegevens van miljarden personen. Die worden verzameld via apps op mobiele telefoons. Ook de gegevens van Nederlanders met een veiligheidsgerelateerde functie liggen hierdoor op straat. Zo konden bijvoorbeeld de verplaatsingen van een hoge officier van de landmacht worden gevolgd. Hoe gaat de minister ervoor zorgen dat deze handelaren niet langer vrij spel hebben?

Yeşilgöz vindt het zorgwekkend dat datahandelaren met locatiegegevens aan de haal gaan. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft extra budget gekregen om toezicht te houden op het online verzamelen van gegevens. Er komt een brief naar de Kamer over de precieze besteding van dit geld. Verder wil het kabinet in Europees verband optrekken om dit probleem op te lossen.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct