JA21 vraagt naar rapport DNB over verduurzamen huizen

23 april 2024, mondelinge vragen - Eerdmans (JA21) vraagt staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitale Zaken) of het kabinet van plan is een verduurzamingsplicht voor woningeigenaren in te voeren.

Bijna alle huiseigenaren kunnen hun eigen woning verduurzamen met behulp van spaargeld of een lening, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Toch blijft de verduurzaming achter op de doelen van de overheid. Een verduurzamingsplicht bij aankoop van een nieuwe woning kan helpen, oppert DNB. Eerdmans vindt het een eng idee dat het spaargeld van mensen daarmee wordt "aangevallen" en vraagt de staatssecretaris naar haar mening over het voorstel.

Het kabinet heeft 2,5 miljoen geïsoleerde woningen in 2030 als doel, reageert de staatssecretaris. Ze benadrukt dat de verduurzamingsplicht een suggestie is van DNB voor het geval de huidige maatregelen niet voldoende werken. Het kabinet is volgens haar niet van plan een dergelijke plicht in te voeren. Er zijn al wel studies naar gedaan, mocht een volgend kabinet iets voor de maatregel voelen.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.