De kapitein van de Sea-Watch 3 werd het afgelopen weekeinde opgepakt, schrijft de NOS, nadat ze bij de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa een douaneboot had geramd en zonder toestemming van de Italianen haar schip, met 40 migranten aan boord, afmeerde.

Waarom is Nederland zo stil, vraagt Van Ojik. De Duitse regering pleitte voor vrijlating, terwijl de Italiaanse regering de actie een criminele daad noemde. Volgens de staatssecretaris heeft Nederland geprobeerd om een haven voor de Sea-Watch 3 te vinden, maar de kapitein "koos ervoor om naar Lampedusa te varen". De zaak valt daardoor nu onder Italiaanse jurisdictie.

Er moet een structurele oplossing voor dit soort ontschepingen komen, meent Van Ojik. Daar is Broekers-Knol het mee eens, maar daarvoor is bemiddeling van de Europese Commissie nodig. Ze wil daarmee zo snel mogelijk tot een oplossing komen, want "de mensensmokkel moet afnemen".

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist