Den Haan stelt vragen over financiële uitbuiting van ouderen

13 juni 2023, mondelinge vragen - Kwetsbare ouderen lopen het risico dat kwaadwillenden op hun spaargeld uit zijn. Den Haan (Fractie Den Haan) vraagt aan staatssecretaris Van Ooijen (Welzijn) of gemeenten dit probleem serieus nemen.

Boodschappen pinnen of zelfs op vakantie gaan op kosten van een ouder iemand die dat niet doorheeft. Jaarlijks worden meer dan 100.000 ouderen slachtoffer van dit soort financiële uitbuiting, zegt Den Haan. Zij spreekt over een "hartverscheurend" probleem dat nog steeds in de taboesfeer zit. Gemeenten zijn verantwoordelijk en krijgen budget, maar hebben zij wel door hoe vaak dit voorkomt? En kan de staatssecretaris meer doen?

Verschillende partijen, zoals banken, ouderenfondsen en het ministerie van Justitie en Veiligheid, werken samen om ouderen financieel te beschermen, zegt de staatssecretaris. Op lokaal niveau kunnen gemeenten zich aansluiten bij allianties van bijvoorbeeld zorgprofessionals, notarissen en anderen die deze vorm van misbruik kunnen signaleren. Van Ooijen roept gemeenten op om dat te doen. Hij wil financieel misbruik meenemen in een landelijke campagne tegen huiselijk geweld, die start in augustus 2023.

Zie ook: