D66 vraagt naar criminelen die jongeren in de misdaad dwingen

5 juli 2022, mondelinge vragen – Wat doet het kabinet om te voorkomen dat jongeren door criminelen de misdaad in worden gedwongen? Van der Werf (D66) vraagt het staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid.

Volgens onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel dwingen criminelen duizenden Nederlandse jongeren tot het dealen van drugs en het afstaan van hun bankrekening. Instanties zouden nauwelijks zicht hebben op deze slachtoffers. Uitbuiting is een verdienmodel dat we onderuit moeten halen, zegt Van der Werf. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat signalen van dergelijke uitbuiting bij de mensenhandelpolitie terechtkomen?

Criminele uitbuiting is een ernstige vorm van mensenhandel, erkent Van der Burg. Vaak komen signalen van jongerenwerkers wel bij de reguliere politieagent terecht, maar niet automatisch bij de mensenhandeleenheden, omdat de jongeren als dader worden benaderd. Van der Burg belooft de Kamer vóór de herfst een brief met de aanpak, waarin onder andere zal worden ingegaan op een betere connectie tussen de verschillende betrokken diensten.

Zie ook:

Naar boven