D66: stop met adverteren op GeenStijl

9 mei 2017, mondelinge vragen - Defensie moet niet langer adverteren op GeenStijl en Dumpert, vindt Belhaj (D66). De overheid weegt permanent af waar zij adverteert en heeft de werving van personeel via deze sites voorlopig opgeschort, stelt vicepremier Asscher.

Adverteer niet langer op seksistische websites als GeenStijl en Dumpert, stelden diverse columnisten onlangs. GeenStijl riep daarop zijn lezers op om seksueel getinte complimenten te maken over een van de columnisten. In de commotie die daarop in de media volgde, trokken diverse adverteerders zich terug.

Wat is het kabinetsbeleid? Belhaj vraagt waarom Defensie niet meteen de keuze maakte om niet langer te adverteren op GeenStijl en Dumpert. Zij vindt het onbegrijpelijk dat de overheid adverteert op seksistische websites.

Vicepremier Asscher noemt het gedrag van GeenStijl "grensoverschrijdend, buitengewoon kwetsend en denigrerend". Maar de overheid moet onwelgevallige meningen niet de mond te snoeren, stelt de minister - zij dient de vrijheid van meningsuiting juist te beschermen.

De overheid kan altijd afwegen of zij in een bepaalde context wel wil adverteren. Daarom is een opschorting van de contracten in dit geval uitstekend te billijken, aldus Asscher.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.