D66 stelt vragen over tienduizenden registraties in terrorismeregister

24 oktober 2023, mondelinge vragen – Sjoerdsma (D66) wil van minister Weerwind (Rechtsbescherming) weten of het klopt dat tienduizenden mensen onterecht zijn opgenomen in het terrorismeregister.

Tienduizenden mensen staan in het terrorismeregister, terwijl zij nergens van worden verdacht, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Sjoerdsma noemt dit "een stil schandaal". Volgens hem kunnen deze registraties verregaande consequenties hebben. Hij wil weten of de minister van Justitie en Veiligheid al langer op de hoogte was van deze aantallen en van de uitwisseling van deze registraties met buitenlandse diensten.

Weerwind benadrukt dat de politie binnen de wettelijke kaders handelt bij het vastleggen van gegevens. Volgens hem worden registraties aan incidenten gekoppeld, niet aan personen. De politie heeft aandacht voor het periodiek opschonen van het register, zegt de minister. Hij geeft aan dat de minister van Justitie en Veiligheid in een brief terugkomt op het aantal registraties en de uitwisseling hiervan met het buitenland.

Zie ook: