ChristenUnie stelt vragen over de gevolgen van de Hamasaanval op Israël

10 oktober 2023, mondelinge vragen - Nederland moet pal achter Israël staan na de terreuraanval van Hamas, vindt Bikker (ChristenUnie). Ze wil weten hoe minister-president Rutte de uitgesproken steun concreet gaat vormgeven.

Na een groot raketoffensief vanuit de Gazastrook zijn Palestijnse militanten afgelopen weekend Israëlisch grondgebied binnengevallen. Daarbij zijn mensen gedood en ontvoerd. Bikker spreekt haar afschuw uit over deze "nietsontziende golf van geweld tegen Israëlische burgers". Ze wil dat de regering alles aangrijpt om het getroffen land te steunen, de Joodse gemeenschap in Nederland te beschermen, Hamassupporters aan te pakken en Nederlanders die vastzitten in Israël naar huis te halen.

De "weerzinwekkende" terroristische aanval van Hamas kent volgens Rutte "alleen maar slachtoffers" en staat een duurzame vrede in de weg. De minister-president veroordeelt het geweld volledig en vindt dat Israël het volste recht heeft om zichzelf hiertegen te verdedigen. Het kabinet overlegt in internationaal verband over de te nemen stappen. Er wordt gewerkt aan charters voor Nederlanders die Israël willen verlaten. Ook is er extra aandacht voor de veiligheid van de Joodse gemeenschap in Nederland. Rutte begrijpt de gevoelens over Nederlanders die het geweld verheerlijken, maar heeft vertrouwen in de scherpte van het OM en het lokale bestuur.

Zie ook: