CDA vraagt naar het niet opnemen van Thijs H. door een ggz-kliniek

19 november 2019, mondelinge vragen - Van den Berg (CDA) vraagt staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hoe hij gaat afdwingen dat ggz-instellingen signalen over mensen met psychische problemen eerder serieus nemen.

De ouders van Thijs H. vroegen tot tweemaal toe tevergeefs om psychiatrische hulp voor hun zoon, vlak voordat hij op de Brunssummerheide twee mensen doodstak. Dat onthulde het AD op 16 november. Volgens Van den Berg gebeurt het te vaak dat ggz-instellingen dit soort zware gevallen onderschatten. Hoe gaat Blokhuis de sector verplichten tot het ontwikkelen van een "lerende cultuur"?

Er wordt soms langs elkaar heen gewerkt in de ggz, erkent de staatssecretaris, maar er gaat ook veel goed. Nieuwe wetgeving moet leiden tot meer ruimte voor gedwongen behandeling, een grotere rol voor familie en betere gegevensuitwisseling tussen zorg en justitie.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist