CDA vraagt naar het lastigvallen van 55-plussers door oplichters

17 december 2019, mondelinge vragen - Van Toorenburg (CDA) vraagt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wat hij doet om ouderen te helpen die slachtoffer worden van babbeltrucs.

Een op de vier ouderen is weleens benaderd door oplichters. Ruim een vijfde van deze pogingen is succesvol. Dat blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Veel slachtoffers doen uit schaamte geen aangifte. Schrijnend, vindt Van Toorenburg. Ze wil weten wat het kabinet gaat doen om 55-plussers weerbaarder te maken en recht te doen aan slachtoffers van babbeltrucs.

Het is belangrijk dat ouderen weerbaar zijn tegen de "schofterige methodes" van oplichters, beaamt Grapperhaus. Het kabinet werkt hiertoe al samen met organisaties en banken. Ook komt er een nieuwe publiekscampagne. Aangifte moet optimaal toegankelijk zijn, ook voor digitaal minder vaardige burgers, stelt de minister. Meer contact met de wijkagent kan hierbij helpen.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist