Bij de aanslag in Utrecht zijn drie doden en meerdere gewonden gevallen. Buma wenst de naasten van de aanslag kracht en sterkte en is "in gedachten bij hen die op dit moment in het ziekenhuis liggen". Hij spreekt zijn waardering uit voor de hulpdiensten en omstanders die direct te hulp schoten.

Nederland blijft met veel vragen zitten, zegt Buma. De Kamer zal later met het kabinet spreken over de gebeurtenissen en de lessen die daaruit kunnen worden getrokken, benadrukt hij. Maar kan de minister al ingaan op het motief van de verdachte? En hoe kon de verdachte vrij rondlopen, terwijl hij "een historie van strafbare feiten" lijkt te hebben?

Minister Grapperhaus spreekt zijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden uit. Hij noemt de aanslag een schok voor de samenleving, maar roept op om de kalmte te bewaren.

De verdachte is bekend bij justitie en het Openbaar Ministerie houdt ernstig rekening met een terroristisch motief, zegt Grapperhaus. Maar in het belang van de onafhankelijke rechtsgang moeten politie en OM volgens hem nu de ruimte krijgen voor het strafrechtelijk onderzoek. Het kabinet zal later "volledig en open" verantwoording afleggen aan de Kamer.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist