Kuik signaleert dat het online ronselen van meisjes de laatste jaren een vlucht heeft genomen. Pooiers hebben de vaak jonge meisjes soms al binnen 24 uur voor zich aan het werk. Biedt de politie op een moderne manier tegenwicht aan de uitbuiting van deze meisjes? Harbers antwoordt dat ook de politie innoveert en op internet actief naar de daders zoekt.

Vaak worden de meisjes naar Belgische bordelen gebracht omdat daar minder toezicht is, zegt Kuik. Met Belgiƫ wordt gelukkig steeds beter samengewerkt in joint investigation teams, reageert de staatssecretaris. Die aanpak wordt bovendien versterkt door onderzoek te doen en door volgend jaar met een grensoverschrijdend Regionaal Informatie en Expertise Centrum te starten.

De slachtoffers zijn vaak kwetsbare tienermeisjes, bijvoorbeeld uit jeugdzorginstellingen. Hoe beschermen we hen, vraagt Kuik. Preventie en voorlichting zijn hard nodig, reageert Harbers. Daarvoor zijn al verschillende maatregelen genomen. Ook in het plan van aanpak tegen mensenhandel, dat de staatssecretaris binnenkort zal presenteren, is hier aandacht voor.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist