BBB stelt vragen over het komende verbod op fossiel vrachtvervoer in steden

23 mei 2023, mondelinge vragen - Veel gemeenten willen te snel af van fossiele trucks en bestelbusjes, vindt Van der Plas (BBB). Ze wil dat staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) eerst de randvoorwaarden op orde brengt.

Tussen 2025 en 2030 worden bedrijfsvoertuigen op benzine of diesel in bijna 30 gemeenten verboden. Het verduurzamen van het wagenpark kost ondernemers volgens Van der Plas veel geld, terwijl de subsidiepotten al leeg zijn. Bovendien zijn er nog lang niet genoeg laadpalen. Waarom worden deze plannen doorgezet terwijl we er helemaal niet klaar voor zijn, vraagt Van der Plas.

Schonere binnensteden mogen niet ten koste gaan van ondernemers, beaamt Heijnen. Gemeenten bepalen zelf of ze zero-emissiezones instellen en wanneer. Voertuigen waarvoor nog geen emissievrij alternatief bestaat, krijgen echter een ontheffing. "Ik ga niemand houden aan het onmogelijke", verzekert de staatssecretaris. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van de laadinfrastructuur en de communicatie met de branche.

Zie ook: