Schriftelijke vragen : Voedselverspilling
Vragen van het lid Dik-Faber (ChristenUnie) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over voedselverspilling (ingezonden 9 oktober 2020).
Vraag 1
            
Herinnert u zich de door de Kamer aangenomen motie Dik-Faber over «cosmetische aspecten
               in specifieke handelsnormen voor groenten en fruit»? Kunt u schetsen wat de actuele
               status is van de uitvoering van deze motie? Zijn er nog gesprekken gaande met de sector
               over de cosmetische aspecten?1
Vraag 2
            
Kunt u schetsen hoe het staat met de uitvoering van deze motie op Europees niveau
               en is de oproep voor het in Europees verband schrappen van cosmetische eisen in handelsnormen
               beperkt tot het meegeven van de aanbeveling van de Wageningen University & Research
               – het aanpassen van de cosmetische eisen van klasse II-producten – in de lopende evaluatie
               van de Europese Commissie? Zo nee, welke andere acties hebt u in gang gezet, al dan
               niet samen met andere Europese landen?
            
Vraag 3
            
Herinnert u zich uw reactie op eerdere Kamervragen, waarin het meest kansrijk wordt
               geacht om de cosmetische eisen van klasse II-producten aan te passen, waardoor meer
               klasse II-producten op de markt komen en herkent u dat het vaak juist de klasse II-producten
               zijn die niet in het reguliere (supermarkt)schap terechtkomen? Is het daarom niet
               kansrijker om juist klasse I te verruimen? Kunt u uw antwoord toelichten?2
Vraag 4
            
Herinnert u zich dat u in dezelfde beantwoording van Kamervragen hebt aangegeven dat
               de supermarkten nu al hun cosmetische eisen bijstellen, waarbij vooral gerefereerd
               wordt aan uitzonderlijke omstandigheden zoals de hete zomer van 2018 en bent u het
               ermee eens dat de problemen structureler zijn en versoepeling van cosmetische eisen
               niet beperkt zou moeten worden tot bepaalde weersomstandigheden? Zo ja, zijn er ook
               plannen om structurele maatregelen te treffen?
            
Vraag 5
            
Herinnert u zich uw Kamerbrief over voedselbeleid, waarin u aangeeft dat door supermarkten
               1,7% van het voedsel verspild wordt? Kunt u ingaan op voedselverspilling die eerder
               in de keten plaatsvindt, bijvoorbeeld bij de boer als gevolg van kwaliteitseisen in
               het inkoopbeleid van supermarkten? Zijn deze factoren ook in beeld gebracht en onderzocht?3
Vraag 6
            
Waarom wordt ervoor gekozen om géén klasse II groenten en fruit toe te laten tot het
               EU-Schoolfruitprogramma? Zou dit niet een waardevolle, leerzame en praktische aanvulling
               kunnen zijn op de speciale Donald Duck uitgave en «Smaaklessen» die op scholen worden
               aangeboden, waardoor kinderen al op jonge leeftijd leren hoe groenten en fruit er
               écht uitzien?
            
Vraag 7
            
Herinnert u zich uw toezegging in het algmeen overleg Landbouw, Klimaat en Voedsel
               d.d. 1 oktober 2020 om uit te zoeken welke ruimte er binnen de Europese verordening
               bestaat om kromme groenten en fruit aan te bieden in het EU-Schoolfruitprogramma?
               Klopt het dat het hier gaat om verordening 1308/2013 Bijlage I, Deel IX. (17/12/2013)
               en dat daarin alleen staat dat schoolfruit vers en gekoeld moet zijn – maar niet per
               sé kwaliteitsklasse I? Hebt u er kennis van genomen dat die verordening is gewijzigd
               per 11/5/2016, door in ieder geval toevoeging van (EU) 2016/791, Artikel 23, lid 11
               waaronder aan het slot is opgenomen dat «de lidstaten kunnen in hun strategieën voorrang
               geven aan overwegingen betreffende duurzaamheid en eerlijke handel». Deelt u de conclusie
               dat de Europese verordening ruimte laat voor toelaten van klasse II groenten en fruit
               tot het EU-schoolfruitprogramma?
            
Vraag 8
            
Kunt u zich ervoor inzetten om in het schooljaar 2021–2022 de subsidieregeling voor
               leveranciers zodanig te hebben aangepast zodat ook klasse II geleverd mag worden aan
               scholen waardoor leveranciers (telers en handelsorganisaties) een groter deel van
               de oogst kwijt kunnen?
            
Vraag 9
            
Bent u bereid om u samen met andere Europese landen in te zetten op aanpassing van
               de Europese verordening zodat klip en klaar is dat ook kromme groenten en fruit in
               EU-programma’s worden opgenomen?
            
Vraag 10
            
Kunt u deze vragen beantwoorden voor de begrotingsbehandeling LNV?
Ondertekenaars
- 
              
                  Eerste ondertekenaar
R.K. Dik-Faber, Tweede Kamerlid 
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.