Schriftelijke vragen : De nog altijd voortdurende dreiging van het coronavirus in de vleesindustrie
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de nog altijd voortdurende dreiging van het coronavirus in de vleesindustrie (ingezonden 28 september 2020).
Vraag 1
Bent u op de hoogte van het feit dat slachterij Vion de slachttempo’s weer verder
wil verhogen?1
Vraag 2
Heeft u gezien dat de reden hiervoor is dat de slachterij economische kansen ziet
nu Duitsland kampt met Afrikaanse varkenspest en geen varkensvlees naar China mag
exporteren, terwijl de Chinese importstop voor varkenvlees van Vion -die eind juni
werd ingesteld vanwege het grote aantal coronabesmettingen bij Vion medewerkers- juist
net is opgeheven?
Vraag 3
Ziet u dat Vion, door met dit plan te komen in een tijd waarin het aantal besmettingen
in Nederland in razendsnel tempo oploopt, na alle waarschuwingen in de periode voor
de zomer en na het «intense gesprek» met u, wederom laat zien zich onaantastbaar te
wanen?
Vraag 4
Erkent u dat dit bedrijf ook onaantastbaar lijkt te zijn, aangezien de betreffende
Veiligheidsregio niet ingreep
a) toen bij een steekproef bleek dat één op de drie medewerkers besmet was2,
b) toen vervolgens bleek dat het beeld dat werd geschetst over de geringe besmettelijkheid
van de medewerkers volledig onjuist was en
c) toen Vion de daarop gemaakte afspraken niet nakwam?3
Vraag 5
Kunt u bevestigen dat dit niet alleen bij Vion in Boxtel speelt, maar dat ook bij
Van Rooij Meat in Helmond niet werd ingegrepen door de betreffende Veiligheidsregio
toen drie dagen na de aangekondigde heropening bleek dat de gemaakte afspraken al
werden geschonden en er 500 mensen aan het werk waren in plaats van de afgesproken
300?4
Vraag 6
Hoe legt u dit uit aan ondernemers in de horeca, die hoge boetes opgelegd krijgen
of zelfs moeten sluiten op het moment dat er besmettingen worden geconstateerd of
wanneer wordt geconstateerd dat de richtlijnen niet worden nageleefd?
Vraag 7
Wat gaat u doen om te voorkomen dat Vion de slachttempo’s verder wil verhogen, tegen
de oproep van de Kamer en de vakbonden in om de slachttempo’s juist te verlagen?5
Vraag 8
Heeft u de recente studie gelezen van wetenschappers uit Singapore en Ierland, waaruit
blijkt dat het coronavirus lange tijd kan overleven op gekoeld en bevroren vlees en
vis?6
Vraag 9
Heeft u gezien dat deze wetenschappers ervan uitgaan dat geïnfecteerde slachthuismedewerkers
het virus op het vlees kunnen overbrengen?
Vraag 10
Kunt u uitsluiten dat dit een verklaring kan zijn voor de grote aantallen besmettingen
in de vleessector wereldwijd? Zo ja, op basis van welk onderzoek meent u dit te kunnen
uitsluiten?
Vraag 11
Heeft u gezien dat het coronavirus nog steeds regelmatig opduikt in slachterijen en
vleesverwerkende bedrijven, zoals de afgelopen periode te zien was in onder andere
Oostenrijk7, België8, Ierland9 en Engeland10?
Vraag 12
Kunt u bevestigen dat u heeft aangekondigd dat Nederlandse slachthuizen per regio
steekproefsgewijs zouden worden getest11, nadat u eind mei nog beloofde dat alle medewerkers van slachthuizen zouden worden
getest?12
Vraag 13
Hoeveel steekproeven hebben er inmiddels daadwerkelijk plaatsgevonden bij medewerkers
in de vleesindustrie? Wanneer zijn deze steekproeven uitgevoerd? Bij welke slachthuizen
of vleesverwerkende bedrijven zijn deze steekproeven uitgevoerd? Hoeveel medewerkers
zijn hierbij getest? Wat waren de bevindingen?
Vraag 14
Bent u op de hoogte van het feit dat de GGD de steekproefsgewijze aanpak zegt te hebben
vertaald naar een risicogerichte benadering, wat er in de praktijk op neerkomt dat
er pas wordt getest als er signalen komen vanuit het slachthuis13 of wanneer ergens een groter aantal besmettingen wordt gemeld14?
Vraag 15
Verwacht u dat slachthuizen zelf snel de GGD zullen inschakelen? Zo ja, herinnert
u zich dat de GGD Hart voor Brabant op 25 mei nog geen besmettingen had doorgekregen
van Vion Boxtel15, terwijl er op dat moment al verschillende medewerkers besmet waren en er ruim een
maand daarvoor al een minuut stilte was gehouden voor de eerste medewerker die overleed
aan het virus?16
Vraag 16
Hoe houdt u zicht op de situatie in de vleessector en waaruit blijkt dat u landelijk
de regie neemt in de bestrijding van het coronavirus in de vleesindustrie, zoals de
Kamer u opdroeg?17
Vraag 17
Kunt u deze vragen één voor één en zo spoedig mogelijk beantwoorden?
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.