Brief regering : Evaluatie Duurzaam Voedselbeleid 2022-2025
31 532 Voedingsbeleid
Nr. 298 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, VISSERIJ, VOEDSELZEKERHEID EN NATUUR
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 1 september 2025
Hierbij stuur ik u het rapport van de evaluatie van het duurzaam voedselbeleid van
het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), om toe te
werken naar een toekomstbestendiger voedselsysteem. Dit beleid is vormgegeven langs
drie sporen: het tegengaan van voedselverspilling, het bevorderen van transparantie
in de voedselketen en een duurzaam voedselaanbod en consumptie (in lijn met de Schijf
van Vijf).
Deze evaluatie is aangekondigd in de Strategische Evaluatie Agenda 20231 en gaat over het gevoerde beleid in de jaren 2022–2025. Naast structurele middelen
waren in die periode ook tijdelijk extra middelen beschikbaar.
Doel en conclusie van de evaluatie
De evaluatie is uitgevoerd om inzicht te geven in de opbrengsten op drie hierboven
genoemde beleidsthema’s en de werking van de beleidsinstrumenten in de praktijk. Daarnaast
biedt deze evaluatie aangrijpingspunten voor de toekomstige inzet op het voedselbeleid.
De algemene conclusie is dat binnen alle beleidsthema’s veel output is verkregen en
dat de doelgroepen van het beleid zijn bereikt en handelingsperspectief hebben gekregen.
De communicatie-inspanningen, de ontwikkelde informatieproducten en tools, die voornamelijk
zijn vormgegeven door het Voedingscentrum, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling
en Milieu Centraal, zijn wat dit betreft effectief geweest. Er bestaat een groot draagvlak
bij de geraadpleegde stakeholders voor beleidsaandacht op deze thema’s. De evaluatie
laat ook zien dat er uitdagingen blijven. Hieronder beschrijf ik kort de resultaten.
Resultaten evaluatie
Voedselverspilling
Voor het verminderen van voedselverspilling is ingezet op consumentenactivatie en
facilitering van sectoren, ketens en individuele bedrijven door Stichting Samen Tegen
Voedselverspilling (STV) en het Voedingscentrum. Doel is het verminderen van voedselverspilling
met 50% in de hele keten in 2030 ten opzichte van 2015. De evaluator is positief en
acht het aannemelijk dat de geboekte resultaten een direct gevolg zijn van de beleidsaandacht
op dit thema. Dankzij het inzicht in hun verspillingcijfers door middel van zelfmonitoring
hebben bedrijven een goed vertrekpunt om een concrete aanpak te ontwikkelen en hun
voedselverspilling te reduceren. De voedselverspilling is in meerdere schakels van
de keten teruggedrongen, onder meer door publiek-private samenwerking en innovatieve
pilots. De monitoring zal worden voortgezet om de voortgang te bewaken.
Transparantie
Het vergroten van de transparantie over de duurzaamheid van het voedselaanbod en de
duurzaamheidsinspanningen van ketenpartijen heeft geleid tot meer inzicht. De beleidsinzet
heeft zich gefocust op eenduidigere en beter vergelijkbare informatie. De ontwikkeling
van het Dashboard Duurzaamheid Supermarkten heeft daarin een grote bijdrage geleverd.
Hiermee is het mogelijk geworden duurzaamheidsinspanningen van supermarkten onderling
te vergelijken. Daarnaast levert de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal een effectieve
bijdrage aan de transparantie van duurzaamheidskeurmerken op voedselproducten, voor
consumenten en professionals. Jaarlijks vinden meer dan 100.000 unieke gebruikers
hun weg naar de Keurmerkenwijzer.
Duurzaam aanbod en consumptie
De inzet op een duurzaam voedselaanbod en een duurzame voedselconsumptie heeft als
doel het bevorderen van een gezond én duurzaam eetpatroon. De evaluator concludeert
dat er alle aanleiding is om de kennisontwikkeling, ondersteuning en campagne-inzet
voort te zetten, vooral vanuit het Voedingscentrum als autoriteit op dit gebied.
Tot slot
Voor mij zijn voedselzekerheid, transparantie en een goede beloning en waardering
van onze voedselproducenten belangrijke onderdelen van het beleid. Daarbij is samenwerking
tussen overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen
essentieel.
Ik informeer uw Kamer separaat over mijn toekomstige inzet op het verminderen van
voedselverspilling, inclusief de invulling van de motie van het lid Grinwis (Kamerstuk
30 252, nr. 196 – 27-3-2025). Ook over de uitwerking van de toezegging2 over de doelstelling voor plantaardig voedsel informeer ik u later dit jaar in mijn
brief over het markt- en ketenbeleid.
De Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, F.M. Wiersma
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
F.M. Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur