Uitgelicht : Verkiezingen 2021: volg het hier

De verkiezingen voor de Tweede Kamer van 17 maart 2021 zijn achter de rug. Op deze website volgen we de weg die uw stem aflegt. Bijvoorbeeld: coronaproof stemmen, hoe ging dat? Hoe werden de nieuwe Kamerleden ontvangen? En hoe verloopt de formatie van het nieuwe kabinet? U vindt hier regelmatig updates.

Campagne

Tekening van twee mensen achter spreekgestoeltes die met elkaar discussiƫren.
Politieke partijen voeren in coronatijd heel anders campagne dan ze gewend waren. De kiezer fysiek ontmoeten is lastig, daarom proberen ze zoveel mogelijk digitaal mensen te bereiken. Ook inhoudelijk beheerst het coronavirus de verkiezingscampagne: politieke discussies gaan vaak over de bestrijding van het virus. En Kamerleden hebben regelmatig het verkiezingsreces onderbroken om over actuele ontwikkelingen rond de crisis te debatteren.

Stemmen

Tekening van hand die met een potlood een vakje rood kleurt.

Het stemmen moest coronaproof verlopen. Sommige stembureaus waren niet alleen 17 maart maar ook de 15e en de 16e geopend en mensen van 70 jaar of ouder konden per post stemmen. De stembureaus waren zo ingericht dat afstand houden voor iedereen mogelijk is. Ook in het gebouw van de Tweede Kamer was een stembureau ingericht.

Lees meer over het stemmen

De nieuwe Tweede Kamer

Tekening van twee rijen Kamerzetels.
Na de verkiezingen is duidelijk welke kandidaten zijn gekozen en hoe groot de fracties van de verschillende partijen in de nieuwe Tweede Kamer zijn. De toekenning van de laatste zetels duurt altijd enkele dagen; de Kiesraad berekent welke partijen deze toekomen. Op 31 maart is de nieuwe Tweede Kamer - coronaproof - beĆ«digd in de plenaire zaal. De nieuwe Kamerleden hebben inmiddels hun nieuwe Voorzitter gekozen: Vera Bergkamp. 
 

Kabinetsformatie

Tekening van menselijke figuren op de treden van het bordes waar de Koning de nieuwe bewindslieden ontvangt wanneer de kabinetsformatie rond is.
Op basis van de verkiezingsuitslag gaat een aantal Kamerleden, meestal de lijsttrekkers, namens hun fracties onderhandelen over de koers van een nieuw kabinet. Zij doen dit onder leiding van een informateur. De coronacrisis, de aanpak en de gevolgen ervan vormen naar verwachting een belangrijk onderwerp voor de partijen die onderhandelen.