Uitgelicht : Toekomstige organisatie hartzorg

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport spreekt op donderdag 17 februari 2022 van 10.00 uur tot 15.00 uur over de toekomstige organisatie van de hartzorg. Hiervoor komt minister Kuipers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Kamer.

Volg live

Het overleg vindt plaats in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.

Concentratie kinderhartchirurgie

Vier academische ziekenhuizen hebben een afdeling voor complexe kinderhartchirurgie: Groningen, Utrecht, Leiden en Rotterdam. Om de kwaliteit van deze specialistische zorg te waarborgen, is gekozen voor concentratie van deze zorg. Zo krijgen de chirurgen meer routine en wordt de zorg beter. De minister van VWS heeft eind december aangekondigd deze zorg te willen concentreren in Utrecht en Rotterdam.

Onrust

Het besluit van de minister heeft tot veel onrust geleid bij de academische ziekenhuizen in Groningen en Leiden. Ook de ouders van hartpatiƫntjes maken zich grote zorgen. Onder sommige medici en inwoners van vooral Noord-Nederland leven er grote bezwaren, omdat inwoners dan ver moeten reizen om deze complexe behandelingen te krijgen.

Nederlands Zorgautoriteit

Minister Kuipers vraagt de Nederlandse Zorgautoriteit te onderzoeken wat de gevolgen zijn als dit soort operaties alleen in Rotterdam en Utrecht plaatsvinden.