Uitgelicht : Staat van de Europese Unie

Hoe staat de Europese Unie ervoor? Hierover debatteert de Tweede Kamer op donderdag 16 mei 2024 vanaf 10.15 uur. Uniek aan dit plenaire debat over de Staat van de Europese Unie is dat ook Nederlandse leden van het Europees Parlement deelnemen. Dit debat vindt één keer per jaar plaats. Namens het kabinet zijn minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot aanwezig.

europa_stockfoto.jpg

Volg live

Het overleg is in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Via de website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen.

De Staat van de Europese Unie 

In december 2023 is de Staat van de Europese Unie 2024 aan de Kamer gezonden. In dit jaarlijkse document gaat de regering in op actuele ontwikkelingen in de Europese Unie en de Nederlandse visie daarop. Ook geeft het kabinet aan wat het van nieuwe voorstellen van de Europese Commissie vindt. 

In de Staat van de Europese Unie 2024 legt de regering nadruk op de volgende thema’s:

  • De toekomst van de Europese Unie
  • Klimaatverandering
  • Digitalisering
  • Economie
  • Strategische autonomie en de oorlog in Oekraïne
  • Migratie
  • Democratie
  • Nieuwe voorstellen van de Europese Commissie

Leden Europees Parlement

Het plenaire debat over de Staat van de Europese Unie is het enige debat waarbij leden van het Europees Parlement aanwezig zijn en ook het woord mogen voeren. De Europarlementariërs hebben spreektijd en mogen feitelijke vragen stellen. Zij mogen niet meedoen aan het debat in de vorm van interrupties. Dat mogen alleen de Tweede Kamerleden. 

Europese verkiezingen

Op 6 juni zijn de Nederlandse verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement. Het is dus de laatste keer dat de Europarlementariërs in de huidige samenstelling het debat over de Staat van de Europese Unie bijwonen. Meer informatie over de verkiezingen vindt u op deze pagina.

Terugkijken

Het debat is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.