Uitgelicht : Rondetafelgesprek over technieken om online kindermisbruik te bestrijden

Europa werkt aan een wet tegen online kindermisbruik en grooming en stelt daarbij Client Side Scanning (CSS) voor als te gebruiken techniek. De meningen over de keuze voor CSS zijn echter verdeeld. De commissie voor Digitale Zaken wil meer duidelijkheid over deze techniek, de impact en effectiviteit van chatcontrols en houdt daarom woensdagavond 11 oktober van 18.30 tot 20.05 uur een rondetafelgesprek. De commissie spreekt met wetenschappers en andere experts.

digitale nalatenschap 1920.jpg

Volg live

Dit rondetafelgesprek vindt plaats in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren.

Achtergrond

Europa wil online kindermisbruik en grooming, het online contact leggen met kinderen met als doel ze seksueel te misbruiken, bestrijden met een nieuwe wet. Chatdiensten en andere techbedrijven moeten daarvoor alle inhoud van gebruikers op hun websites controleren. De voorgestelde techniek daarvoor is Client Side Scanning (CSS). Hierbij worden alle bestanden op bijvoorbeeld de telefoon van een gebruiker door een aangewezen organisatie op afstand gecontroleerd.

Diverse experts zeggen dat hiermee een eind komt aan end-to-end encryptie. Dit is de techniek waarbij alleen de afzender en ontvanger van een bericht de inhoud ervan kunnen lezen. De commissie wil meer duidelijkheid over de precieze werking van CSS.  

Programma

18.30-19.15 uur: privacy 

  • Jaap Henk Hoepman (Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen en Karlstad University)
  • Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT en recht (Radboud Universiteit)

19.20-20.05 uur: cyberveiligheid

  • Bert Hubert, cybersecurity-ondernemer en voormalig technisch lid TIB
  • Michel van Eeten, hoogleraar Cybersecurity (TU Delft)

Terugkijken

Het rondetafelgesprek is later terug te kijken via Debat Gemist.