Uitgelicht : Rondetafelgesprek over seksueel geweld

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid houdt op donderdag 9 december 2021 van 10.00 tot 12.30 uur een rondetafelgesprek over seksueel geweld.

Volg live

Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze bijeenkomst horen.

Wetsvoorstel Seksuele misdrijven in het voorjaar van 2022 naar de Tweede Kamer

De Tweede Kamer ontvangt het wetsvoorstel seksuele misdrijven van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in het voorjaar van 2022. De minister bracht dit wetsvoorstel eerder dit jaar in consultatie, waarbij burgers en belangenorganisaties hun mening hierover konden geven.

In het wetsvoorstel seksuele misdrijven is iemand straks strafbaar wegens verkrachting als deze wist of een ernstig vermoeden had dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Dwang, geweld en bedreiging zijn hierbij strafverzwarende factoren, maar niet langer een vereiste voor een veroordeling. Ook worden seksuele intimidatie en sexchatting met kinderen strafbaar gesteld en worden de maximumstraffen van verschillende seksuele misdrijven verhoogd.

Aandacht voor slachtoffers van seksueel geweld

Kamerleden voeren regelmatig overleg over dit onderwerp. Zo debatteerde de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid op 16 september 2021 over kindermisbruik en seksueel geweld, gevolgd door een tweeminutendebat op 3 november 2021, waarbij diverse moties werden ingediend. 

Rondetafelgesprek 

Tijdens het rondetafelgesprek spreken Kamerleden met slachtoffers, vertegenwoordigers van hulp- en belangenorganisaties, politie en het Openbaar Ministerie over seksueel geweld.

Programma

10.00-10.45 uur: slachtoffers 

 1. mw. C. Overbeek
 2. dhr. M Elzerman
 3. mw. L. Berndsen
 4. mw. L. Warsosemito-Schenk

   

10.45 - 11.45 uur: preventie en slachtofferhulp 

 1. mw. W. van Berlo, Rutgers kenniscentrum seksualiteit
 2. mw. I. Bicanic, Centrum Seksueel Geweld
 3. mw. R.H.M. Jansen, Slachtofferhulp Nederland
 4. dhr. H.J. Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen

   

11.45 - 12.30 uur: politie en strafrecht

 1. mw. M. Goeman, Amnesty International
 2. mw. C. Monster, Nationale Politie
 3. mw. J.R.M. van Schoonderwoerd den Bezemer-Wolters, Openbaar Ministerie

Position papers

De genodigden is gevraagd om voorafgaand aan het rondetafelgesprek een zogeheten position paper in te leveren. In een dergelijke publicatie verwoorden zij hun mening (of die van hun organisatie) over het onderwerp van gesprek. U kunt de position papers terugvinden bij de stukken die horen bij het rondetafelgesprek (zie hierboven onder ‘Agenda’).