Uitgelicht : Rondetafelgesprek over militaire dreiging in Europa

Ministers en legerleiders van verschillende Europese landen en de NAVO waarschuwen voor militaire dreigingen in Europa. De commissie voor Defensie wil zich in het derde rondetafelgesprek over dit onderwerp op donderdag 18 april 2024 van 14.15 tot 17.15 uur door nationale en internationale deskundigen laten informeren over de benodigde voorbereidingen van de samenleving op een dreiging of crisis.

Op de voorgrond staat een monument dat bestaat uit het NAVO-symbool. Op de achtergrond wapperen een aantal vlaggen aan vlaggenmasten.

Volg live 

Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Groen van Prinstererzaal. Via de website kunt u live meekijken of meeluisteren.

Aanleiding

Door de toenemende militaire dreiging in Europa wil de commissie voor Defensie in gesprek met deskundigen over de weerbaarheid en veerkracht van onze samenleving. Het gesprek zal gaan over hoe de Nederlandse samenleving kan worden voorbereid op een eventuele crisis. In Zweden heeft de overheid op dit vlak al maatregelen getroffen.

Vragen zijn onder meer:

 • Hoe bereid je de samenleving voor op een militaire of hybride dreiging?
 • Hoe kunnen we maatschappelijke weerbaarheid het beste zien en welke lessen zijn hier mogelijk uit te trekken voor de Nederlandse overheid?
 • Hoe zou de Nederlandse overheid vooraf kunnen communiceren over een verhoogde militaire dreiging van Rusland? 
 • Hoe bereiden andere landen, zoals Zweden, de samenleving voor op een crisis of dreiging? 
   

Programma

14.15 – 15.30 uur: internationale deskundigen 

 • Morgan Olofsson, head of communication at Swedish Civil Contigencies Agency (MSB) 
 • Cynthia Cook, Director Defense-Industrial Initiatives Group and Senior Fellow CSIS 
 • Marta Kepe, senior defense analyst at RAND 

15.45 – 17.15 uur: nationale deskundigen

 • Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme Universiteit Leiden 
 • Menno van Duin, lector Crisisbeheersing, Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) 
 • Stijn Hoorens, office director en senior onderzoeksleider bij RAND Europa 
 • Don O’Floinn, hoofd van het Nationaal Crisiscentrum binnen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Eerdere rondetafelgesprekken

Dit rondetafelgesprek is het derde en laatste in een serie. Het eerste was op 7 maart en het tweede op 4 april. Het tweede ging over de economische en juridische consequenties van een oorlogseconomie en de eerste over de dreigingsscenario's.

Position papers

De commissie heeft de genodigden voorafgaand aan het rondetafelgesprek gevraagd om een position paper in te leveren. In een dergelijke publicatie verwoorden zij hun mening (of die van hun organisatie) over het onderwerp van gesprek. U kunt deze documenten terugvinden bij de stukken die horen bij dit rondetafelgesprek