Uitgelicht : Rondetafelgesprek over digitale nalatenschap

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken houdt op woensdag 20 november 2019 van 10:30 tot 12:15 een rondetafelgesprek over de digitale nalatenschap.

digitale nalatenschap 1920.jpg

Volg live

Het rondetafelgesprek over de datasamenleving en democratie vindt plaats in de Thorbeckezaal. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren.

Agenda

U kunt de stukken doornemen die bij dit rondetafelgesprek horen. Van het rondetafelgesprek wordt geen woordelijk verslag gemaakt.  

Initiatiefnemers en hoofdvraag

De Tweede Kamerleden Middendorp (VVD) en Den Boer (D66) namen het initiatief tot het houden van dit rondetafelgesprek.  Zij willen, met de overige leden van de commissie Binnenlandse Zaken, meer informatie krijgen over de problematiek rondom digitale nalatenschappen en zich een oordeel vormen wat er gedaan zou kunnen of moeten worden om knelpunten rondom digitale nalatenschappen weg te nemen. Dit omdat het voor nabestaanden moeilijk is toegang te krijgen tot de nalatenschap in de digitale sfeer van een overledene.

Achtergrond

Op dit moment is er in wetgeving en beleid weinig tot niets geregeld rondom digitale nalatenschappen. In de afgelopen twintig jaar is het leven van mensen steeds digitaler geworden. Facebook, Instagram en andere social media bevatten een schat aan informatie en die beschermen we terecht met goed geheim gehouden wachtwoorden. Instanties en overheden communiceren ook steeds vaker digitaal. Maar wat gebeurt er wanneer iemand overlijdt? Hoe kom je dan als nabestaande nog bij al die accounts of zeg je bepaalde zaken op? Veel mensen hebben daarover nog niet nagedacht. Inmiddels bestaan er wel bedrijven die zich specifiek richten op het bijstaan van nabestaanden in de omgang met de digitale nalatenschap van hun overleden dierbare en bestaan er checklists voor wat men nu, bij leven, zelf al kan regelen.

Genodigden

De commissie gaat in gesprek met vertegenwoordigers uit de wetenschap, bedrijven die actief zijn in de uitvaartzorg en brancheorganisaties. Het rondetafelgesprek bestaat uit drie blokken.Blok 1: Wetenschap/experts (10.30 - 11.00 uur)

Brenno de Winter, beveiligings- en privacy-onderzoeker

Janina Hamann, advocaat Delissen Martens

Lucienne van der Geld, directeur Netwerk Notarissen

Autoriteit Persoonsgegevens

Blok 2: Bedrijven actief in de uitvaartsector (11.00 - 11.45 uur)

Bernadette Wegman, voorzitter NuNazorg (nazorg aan nabestaanden)

Sander van der Meer, i-Finish Digitale Nazorg

Andja Bratic, Funeral Director Art of Goodbye

Blok 3: Brancheorganisaties (11.45 - 12.15 uur)

Heidi van Haastert, directeur Branchevereniging BGNU

Jos Hofstee, Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie (notaris in de gemeente Edam-Volendam / Abma Schreurs Advocaten)

 

De genodigden is gevraagd voorafgaand aan het rondetafelgesprek een position paper in te leveren. In een dergelijke publicatie verwoorden zij hun mening (of die van hun organisatie) over het onderwerp van gesprek.

U kunt de position papers terugvinden bij de stukken die horen bij het rondetafelgesprek (zie hierboven onder  Agenda).