Uitgelicht : Rondetafelgesprek over beleggers en corporaties op de woningmarkt

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken houdt op woensdag 20 april 2022 van 10:00 tot 13:00 uur een rondetafelgesprek over de rol van beleggers en corporaties op de woningmarkt.

© Riesjard Schropp

Volg live

Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Groen van Prinstererzaal. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren.

Agenda

U kunt de stukken doornemen die bij dit rondetafelgesprek horen. Van het rondetafelgesprek wordt geen woordelijk verslag gemaakt.  

Initiatiefnemer en hoofdvraag

De Tweede Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD), Laura Bromet (GL) en Henk Nijboer (PvdA) namen het initiatief tot het houden van dit rondetafelgesprek.  Zij willen, met de overige leden van de commissie Binnenlandse Zaken, meer informatie krijgen over de rol van beleggers en corporaties op de woningmarkt en hoe zij omgaan met belastingen, leegstand en hoge huren.

Verdieping

De initiatiefnemers nodigden beleggers, woningcorporaties en accountants/belastingadviseurs uit voor hun visie op hoe toegankelijk de Nederlandse woningmarkt is voor buitenlandse partijen om in Nederlandse woningen te investeren. Daarbij zouden zij graag horen hoe het Nederlandse belastingregime beleggers in Nederland behandelt. Welke routes worden gevolgd om in Nederland de belastingdruk op deze investeringsactiviteiten zo laag mogelijk te houden en of zij de huidige belastingregels afdoende achten.

Een vraag die zeker aan bod zal komen, is welke mogelijkheden die grote investeerders hebben om op de Nederlandse woningmarkt te investeren en een bepaald belastingregime aan te houden tegenover andere (Nederlandse) partijen als institutionele beleggers (bijvoorbeeld pensioenfondsen) en woningcorporaties. Zijn daar grote verschillen te ontdekken?

Genodigden

De commissie gaat in gesprek met beleggers, woningcorporaties en accountants/belastingadviseurs. Het rondetafelgesprek bestaat uit drie blokken:10.00-11.00 uur: beleggers 

James Seppala, sr. managing director Blackstone

Gertjan van der Baan, voorzitter IVBN

11.10-12.00 uur: woningcorporaties 

Frank Roerdinkholder, manager financiën & automatisering en bestuurssecretaris bij Woningcorporatie Domijn

Martin van Rijn, voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties

12.10-13.00 uur: accountants/belastingadviseurs 

Aart Nolten, partner Deloitte (Corporate & International Tax)

Edwin Visser, partner PricewaterhouseCoopers

 

De genodigden is gevraagd voorafgaand aan het rondetafelgesprek een position paper in te leveren. In een dergelijke publicatie verwoorden zij hun mening (of die van hun organisatie) over het onderwerp van gesprek.U kunt de position papers terugvinden bij de stukken die horen bij het rondetafelgesprek (zie hierboven onder ‘agenda’).