Uitgelicht : Medische keuring rijgeschiktheid

Deze vergadering is geannuleerd.
De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat overlegt op donderdag 19 maart 2020 van 14.00 tot 17.00 uur over rijbewijskeuringen. De ministers Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Bruno Bruins van Medische Zorg komen hiervoor naar de Kamer.

Volg live

Het overleg vindt plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen  die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.

Medische keuringen

In de Regeling eisengeschiktheid 2000 (REG2000) staat beschreven wanneer iemand mag autorijden die een aandoening heeft of medicijnen gebruikt. Voor mensen met autisme geldt dat ze een rijtest moeten doen en dat zij onderzocht worden door een onafhankelijk specialist. Dit geldt ook voor mensen met andere aandoeningen, zoals diabetes mellitus, hartstoornissen en epilepsie.

De minister heeft de huidige lijst van aandoeningen tegen het licht gehouden en onderzocht of er aan de medische keuringen geen onnodig strenge eisen zijn gesteld. Op verzoek van het Tweede Kamerlid Schonis is bekeken of de keuringen van mensen met  autisme sinds 2013 niet onnodig zijn geweest. De slotsom daarvan is dat de rijbewijskeuring voor mensen met autisme niet verandert.

Wachttijden

Bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zijn lange wachtlijsten ontstaan, onder andere voor ouderen en mensen met medische aandoeningen. Een arts van het CBR moet hen keuren als zij een rijbewijs willen halen.   

De Kamer heeft de minister gevraagd te kijken of er een versoepeling mogelijk is om de wachttijden te verkorten. De Gezondheidsraad heeft dit in 2019 onderzocht en ziet geen mogelijkheden om te snoeien in de lijst met aandoeningen waarbij mensen zich periodiek moeten laten herkeuren om auto te mogen rijden.

Voldoet het huidige stelsel voor medische keuringen?

De minister geeft aan dat het huidige stelsel voldoet. Volgens de minister is er geen structureel probleem met de rijbewijskeuringsartsen en staat de kwaliteit van rijbewijskeuringen niet op de tocht . Er zijn nog wel mogelijkheden voor verbetering  om de positie van de burger in relatie tot de arts te versterken.