Uitgelicht : Hoorzitting Chemours over PFAS

De commissie voor Infrastructuur en Waterstaat organiseert op 5 juli tussen 11.30 en 12.30 uur een hoorzitting met de directeur van het Dordtse chemiebedrijf Chemours.

PFAS moleculen

Volg live

De hoorzitting vindt plaats in de Troelstrazaal. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren

Zembla-uitzending over PFAS

Op 15 juni 2023 besteedde het programma Zembla in de uitzending ‘De PFAS-doofpot’ aandacht aan Chemours. Volgens deze uitzending was het bedrijf DuPont (Chemours) al decennia op de hoogte van de schadelijke bijwerkingen van PFAS en deed het te weinig met die kennis.

Dezelfde dag publiceerde het bedrijf een kritische schriftelijke reactie op haar website. Naar aanleiding van deze uitzending en de reactie van het bedrijf organiseert de commissie Infrastructuur en Waterstaat een hoorzitting met de directeur van Chemours Dordrecht.

PFAS en gezondheidseffecten

PFAS, afkorting van Per- en polyfluoralkylstoffen, hebben handige eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld water-, vet-, vuil- en stofafstotend. Ook kunnen ze vloeistoffen goed laten uitvloeien. PFAS komen onder andere voor in verpakkingsmaterialen van voedsel zoals bakpapier en pizzadozen, in de teflonlaag van pannen en bakvormen, in waterafstotende regenkleding en in blusschuim. Bekendste voorbeelden van PFAS zijn GenX en PFOA.

Ophopen en verspreiden

PFAS breken nagenoeg niet af in het milieu en kunnen zich ophopen of zich juist over zeer grote afstanden verspreiden. Van een aantal PFAS is aangetoond dat ze, afhankelijk van de mate van blootstelling, schadelijk kunnen zijn. Ze zijn bijvoorbeeld schadelijk voor het nageslacht of kankerverwekkend.

Moestuinen

Daarom worden diverse PFAS beschouwd als zeer zorgwekkende stof (ZZS). Het RIVM adviseerde in september 2022 geen gewassen te eten uit moestuinen die op minder dan een kilometer ten noordoosten van Chemours liggen. Door deze gewassen te eten zouden mensen zoveel PFAS binnen krijgen dat effecten op de gezondheid niet uitgesloten konden worden.