Uitgelicht : Gesprek over sancties tegen Rusland

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken houdt op donderdag 23 juni een rondetafelgesprek over de uitvoering van en het toezicht op sancties tegen Rusland en Russische strategische partnerschappen.

Het rondetafelgesprek wordt verspreid over twee dagen. Het eerste gedeelte van het gesprek vindt plaats op donderdag 23 juni van 17.00 tot 19.00 uur. Het tweede gedeelte vindt plaats op donderdag 30 juni van 10.00 tot 11.30 uur.

Volg live

Het gesprek vindt plaats in de Thorbeckezaal. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.

Sancties

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Hierdoor verslechterde de relatie tussen het Westen en Rusland verder. In reactie op het starten van een oorlog in Oekraïne besloot de Europese Unie, waaronder Nederland, sancties op te leggen aan Rusland. Nederland voert deze sancties samen met andere Europese landen uit. De twee hoofddoelen van deze sancties zijn het Rusland moeilijk maken om de oorlog in Oekraïne te financieren en de verantwoordelijke personen laten voelen wat de economische en politieke gevolgen zijn van de invasie in Oekraïne. Voorbeelden van enkele sancties zijn een verbod op de aankoop van olie uit Rusland, het afsluiten van Russische banken van het internationale betalingssysteem SWIFT, en het bevriezen van Russische tegoeden in het buitenland.

Om meer informatie in te winnen over de sancties tegen Rusland en de gevolgen hiervan voor Nederland heeft de commissie Buitenlandse Zaken besloten hierover een rondetafelgesprek te organiseren.

Programma

Donderdag 23 juni 

Blok 1. (17.00 - 17.45 uur)

  • Russische tegoeden en bezittingen in Nederland

Blok 2. (17.45 - 18.15 uur)

  • Uitvoering van sanctiebeleid in Nederland

Blok 3. (18.15 - 19.00 uur)

  • Werkwijze sanctie-units in de Verenigde Staten

Donderdag 30 juni 

Blok 4. (10.00 - 11.30 uur)

  • Russische strategische partnerschappen met o.a. China en India en de invloed daarvan op de effectiviteit van sancties

Position Papers

Een aantal genodigden heeft een zogeheten position paper ingediend, waarin zij hun visie en standpunten schetsen. U kunt deze hier inzien.