Uitgelicht : Gesprek over circulaire economie

De commissie voor Infrastructuur en Waterstaat spreekt op woensdag 15 juni van 14.00 tot 14.45 uur met Eurocommissaris Frans Timmermans. Onderwerp zijn de door hem op 30 maart gepresenteerde voorstellen uit het pakket Circulaire Economie.

Grondstoffen en afval

Volg live

Het gesprek vindt plaats in de Troelstrazaal. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.

Voorstellen

Over de volgende drie EU-voorstellen uit dit pakket zal de commissie het videogesprek voeren met Eurocommissaris Timmermans:

1. Mededeling duurzame producten tot norm maken (COM(2022) 140).

2. Verordening betreffende ecologisch ontwerp voor duurzame producten inclusief het Werkplan voor ecologisch ontwerp en energie-etikettering 2022-2024 (COM(2022) 142).

3. Een nieuwe strategie om textiel duurzamer en gemakkelijker herstelbaar, herbruikbaar en recyclebaar te maken (COM(2022) 141).

Duurzame producten moeten de norm worden

De Europese Commissie heeft op 30 maart een pakket aan maatregelen voorgesteld om zo goed als alle fysieke goederen die op de EU-markt komen gedurende hun hele levenscyclus milieuvriendelijker, meer herbruikbaar (circulairder) en energie-efficiënter te maken. Dat geldt van de ontwerpfase tot het dagelijks gebruik, de herbestemming en het einde van de levensduur. Hiermee wil de Commissie bereiken dat tegen 2030 een aanzienlijk deel van de producten duurzamer geproduceerd, gebruikt en hergebruikt worden en dat ze te repareren zijn. Bij de productie zou bij voorkeur gerecyclede materialen moeten worden gebruikt.

Ecologisch ontwerp voor duurzame producten

Onder de huidige richtlijn inzake ecologisch ontwerp (2009/125/EG) vallen momenteel alleen producten die tijdens het gebruik een effect hebben op het energieverbruik, bijvoorbeeld elektrische apparaten. De Europese Commissie wil met een nieuwe verordening steeds nieuwe categorieën producten aanwijzen die onder de wetgeving vallen. Als eerste wil de Commissie textiel, meubels, matrassen, banden, schoonmaakmiddelen, verf en smeermiddelen aanpakken. Daarnaast komen ook ijzer, staal en aluminium aan de beurt.

Textiel

Onderdeel van het pakket is ook een strategie voor textiel, waarin acties worden aangekondigd om ook deze productgroep duurzamer en gemakkelijker herstelbaar, herbruikbaar en recyclebaar te maken. Daarbij wil de Commissie de ‘snelle mode’ aanpakken, textielafval vermijden, de vernietiging van onverkocht textiel voorkomen en ervoor zorgen dat de sociale rechten bij de productie van textiel volledig worden gerespecteerd.