Uitgelicht : Gesprek met Eurocommissaris Breton

De commissie Economische Zaken en Klimaat spreekt op donderdag 10 maart 2022 van 17.00 uur tot 18.00 uur per videoverbinding met de Eurocommissaris voor de Interne Markt, de heer Thierry Breton. Onderwerp van gesprek zijn de geactualiseerde Europese industriestrategie en de Europese chipwet die de Europese Commissie recent heeft uitgebracht. Het gesprek wordt gevoerd in het Engels.

Foto Nienke Elenbaas
 

Live volgen

Het overleg is in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u vanaf 17.00 uur live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt hier alle stukken vinden die bij deze vergadering horen.

Europese chipwet moet tekorten halfgeleiders aanpakken

Op 8 februari 2022 heeft de Europese Commissie het voorstel voor een Europese chipwet gepresenteerd. Het doel hiervan is om de tekorten aan halfgeleiders aan te pakken, voorzieningszekerheid, en technologisch leiderschap van de EU te garanderen. De recente wereldwijde tekorten aan halfgeleiders heeft er in veel verschillende sectoren, van auto’s tot medische apparatuur, toe geleid dat fabrieken productieprocessen moesten stilleggen. Dit heeft nog eens duidelijk gemaakt dat de wereld afhankelijk is van de halfgeleiderwaardeketen in een zeer beperkt aantal landen en bedrijven. Het toont ook het belang van halfgeleiders voor de hele Europese industrie en samenleving aan. De Europese chipwet moet een halfgeleiderecosysteem en een veerkrachtige toeleveringsketen binnen de Europese interne markt tot stand te brengen. Hiermee moet ook het concurrentievermogen van de Europese industrie worden vergroot.

Naar aanleiding van het voorstel voor de Europese chipwet houdt de commissie EZK een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van de Europese chipsector. Daarnaast vindt er  een schriftelijk overleg plaats met de minister van Economische Zaken.

Industriestrategie geactualiseerd voor herstel van Europa

De geactualiseerde industriestrategie van de EU moet ervoor zorgen dat de Europese industrie beter kan inspelen op de nieuwe omstandigheden na de COVID-19 crisis. Met deze industriestrategie moet economisch herstel worden gestimuleerd en de open strategische autonomie van de Europese Unie versterkt. De Europese Commissie heeft drie doelen voor de Europese industriestrategie: de veerkracht van de interne markt versterken, de afhankelijkheid van de EU op strategische gebieden aanpakken en de groene en digitale transitie van de Europese industrie ondersteunen. Hiermee moet de industriestrategie ook bijdragen aan het concurrentievermogen van de Europese economie.