Uitgelicht : Commissiedebat over maritieme veiligheid in de Rode Zee

Een Nederlands marineschip is onderweg naar de Rode Zee voor een internationale veiligheidsmissie. De afgelopen maanden zijn daar regelmatig aanvallen geweest door Houthi-rebellen op schepen. De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken debatteert op maandag 25 maart 2024 vanaf 16.30 uur over deze Nederlandse bijdrage.

Achterkant van het Nederlandse marineschip Zr. Mr. Tromp, bij het uitvaren.
Foto: ministerie van Defensie.

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en minister van Defensie Kajsa Ollongren komen voor het debat naar de Tweede Kamer. 

Volg live

Het overleg is in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via de website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen.

Artikel 100

Het fregat Zr. Ms. Tromp vertrok begin maart met tweehonderd bemanningsleden aan boord richting de Rode Zee om een bijdrage te leveren aan de militaire operatie die daar door de Verenigde Staten wordt geleid. Voordat de Nederlandse militairen beginnen aan hun missie, moet de Tweede Kamer zich hier eerst over uitspreken. 

Brief van regering

In artikel 100 van de Grondwet is vastgelegd dat de Tweede en Eerste Kamer vooraf ingelicht moeten worden over militaire operaties. Dat gebeurt met een brief van de regering aan de commissie voor Buitenlandse Zaken. Als het om dwingende redenen niet van tevoren kan, krijgt de commissie de brief achteraf. 

Naar aanleiding van de artikel 100-brief gaat de commissie in debat met de betrokken ministers. Er volgt op dinsdag 26 maart ook nog een plenair debat waarbij de fracties moeten uitspreken of zij voor de missie zijn of niet. Uiteindelijk beslist de regering over de inzet van het leger, maar de Tweede Kamer kan wel aangeven of zij instemt.

Link met oorlog

Sinds de aanslag van Hamas in Israël op 7 oktober en de Israëlische aanvallen in Gaza die daarop volgden, worden in de Rode Zee schepen beschoten met raketten en drones. De Houthi-rebellen, een groepering uit Jemen, zeggen met deze aanvallen de Palestijnen in Gaza te willen steunen. Volgens de Houthi’s richten zij zich op schepen die banden hebben met Israël.

De aanvallen op commerciële en marineschepen hebben ook gevolgen voor de wereldhandel. De Rode Zee ligt op een belangrijke zeevaartroute, maar verschillende Nederlandse rederijen mijden deze nu en varen van en naar Azië om via Zuid-Afrika. Dat zorgt voor hogere kosten en langere reistijd. 

Eerdere bijdrage

Om schepen tegen de Houthi-aanvallen te beschermen, startten de Verenigde Staten in december 2023 een internationale operatie in de Rode Zee. Nederland kondigde toen al aan bij te dragen met maximaal twee stafofficieren. De Nederlandse bijdrage zou nu dus worden uitgebreid met het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp, dat na de bijdrage in de Rode Zee door zal varen naar de Indo-Pacific.

Terugkijken

Het debat is terug te zien en het woordelijk verslag is te lezen zodra dat klaar is.