E-mailprocedure : Voorstel ivm antwoordbrief Raadssecretariaat inzake delegates portal

De vergadering is geweest

13 mei 2024
12:00 uur
Commissie: Europese Zaken
Van: Commissie EU
Verzonden: dinsdag 7 mei 2024 15:46
Aan: GC-Commissie-EU
Onderwerp: EU: [E-MAILPROCEDURE] - voorstel ivm antwoordbrief Raadssecretariaat inzake delegates portal
 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Europese Zaken,
 
Op 30 april jl. ontving de commissie bijgevoegde antwoordbrief van het Secretariaat-Generaal van de Raad van de Europese Unie over de toegang tot delegates portal. Deze brief geeft aanleiding tot een aantal vragen. In verband met het aankomende plenair debat over de Staat van de Europese Unie op donderdag 16 mei a.s. wordt deze brief, in afstemming met uw commissievoorzitter alvast aan u doorgestuurd met het volgende voorstel:
 
Reactie aan de minister van Buitenlandse Zaken vragen, te ontvangen voorafgaand aan het debat over de Staat van de Europese Unie op 16 mei a.s. en daarbij specifiek in te gaan op de volgende punten:
-          In de brief wordt aangegeven dat delegates portal is ontwikkeld en beschikbaar gemaakt en ontworpen voor diegenen die de Raden voorbereiden. Het Nederlandse parlement speelt een belangrijke rol in de voorbereiding van de Raden en zou derhalve gebruik moeten kunnen blijven maken van delegates portal. Deelt de minister dit? Zo ja, wil zij zich daarvoor hard maken richting de Raad en het Raadssecretariaat?
-          Wat betekent het afsluiten van de toegang van delegates portal voor ambtenaren van de ministeries en andere overheidsinstellingen die niet direct betrokken zijn bij de voorbereiding van Raden? Dienen zij in de toekomst ook gebruik te gaan maken van het CIxP-systeem?
-          In de brief wordt vermeld dat het Raadssecretariaat de lidstaten helpt om Raadsinformatie zonder administratieve lasten binnen de overheid (waaronder het parlement) door te zetten via het CIxP-systeem (in plaats van Delegates Portal nu) en desgewenst bij het beschikbaar maken van verdere functionaliteiten van het systeem. In welke fase verkeert Nederland op dit moment en wat zijn de ervaringen van andere lidstaten met CIxP?
 
Tenslotte wordt voorgesteld om contact te zoeken met de Eerste Kamer om bovenstaande verzoeken gezamenlijk in te dienen.
 
Ik verzoek u uiterlijk maandag 13 mei a.s. om 12.00 uur kenbaar te maken of u instemt met dit voorstel.
 
Met vriendelijke groet,
 
 
mw. mr. A.E.A.J. (Brechje) Hessing-Puts ML
Griffier vaste commissie voor Europese Zaken
 

Bijlage

Deelnemers

  • E. (Emiel) van Dijk (PVV)
  • J.F. Klaver (GroenLinks-PvdA)
  • A.A.H. van Campen (VVD)
  • I. Kahraman (NSC)
  • J.M. Paternotte (D66)
  • G.P. Tuinman (BBB)
  • P. van Houwelingen (FVD)
  • L.A.J.M. Dassen (Volt)

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel ivm antwoordbrief Raadssecretariaat inzake delegates portal

    Te behandelen:

    Loading data