E-mailprocedure : E-MAILPROCEDURE: Behandeling Artikel 100-brief inzake Aanvullende humanitaire hulp aan Gaza via nieuwe airdrops

De vergadering is geweest

2 april 2024
14:00 uur
UITKOMST
 
Op onderstaande e-mailprocedure inzake behandeling van de artikel 100-brief over aanvullende humanitaire hulp aan Gaza via airdrops, is als volgt gereageerd:
 
  • De fracties van PVV, GroenLinks-PvdA, VVD, NSC, D66, BBB, DENK en SGP hebben aangegeven geen behoefte te hebben aan een volledige artikel 100-procedure;
  • De fracties van PVV, VVD, NSC, D66, BBB en SGP hebben daarbij aangegeven graag een feitelijke vragenronde te houden over de brief.
 
Daarmee is er geen meerderheid voor het toepassen van de volledige procedure voor artikel 100-brieven op deze brief. Er is wel een meerderheid voor het houden van een feitelijke vragenronde. Deze zal spoedig worden ingepland.

-------------------------------------------------

Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken,
 
Zojuist heeft de Kamer een ‘Artikel 100-brief’ van het kabinet ontvangen inzake een missie op de korte termijn voor aanvullende humanitaire hulp aan Gaza via airdrops (zie bijgevoegde documenten en onderstaande). Gelet op de korte termijn waarmee de missie van start zou moeten gaan, leg ik de vraag of u deze brief conform de gebruikelijke artikel 100-procedure wenst te behandelen, per e-mailprocedure* aan u voor.
 
U wordt verzocht om uiterlijk dinsdag 2 april om 14.00 uur via ‘reply all’ te laten weten of uw fractie de gangbare procedure voor artikel 100-brieven wenst toe te passen op deze brief.
 
Artikel 100-procedure
De gangbare procedure voor de behandeling van Artikel 100-brieven door de Tweede Kamer bestaat achtereenvolgens uit een technische briefing, een feitelijke vragenronde en een commissiedebat met een ‘derde termijn’, die meestal plenair plaatsvindt. In die derde termijn spreekt elke woordvoerder zich expliciet uit of haar/zijn fractie al dan niet instemt met het besluit tot deelname aan de missie.
 
Indien een meerderheid van de commissie de gangbare procedure wenst toe te passen, wordt u zo spoedig mogelijk geïnformeerd over de planning daarvan.