E-mailprocedure : SPOED e-mailprocedure verzoek uitstel debat over de Staat van de Unie

De vergadering is geweest

21 september 2022
17:00 uur
Commissie: Europese Zaken
Van: Commissie EU  >
Verzonden: dinsdag 20 september 2022 16:45
Aan: GC-Commissie-EU <
CC: GC-Commissie-buza >
Onderwerp: EU: SPOED e-mailprocedure verzoek uitstel debat over de Staat van de Unie
Urgentie: Hoog
 
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Europese Zaken,
cc. (plv.) leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken,
 
Hieronder treft u aan een verzoek van het lid Sjoerdsma (D66-fractie) tot uitstel van het debat over de Staat van de Unie, gepland op maandag 26 september a.s.
 
Graag geef ik u daarbij het volgende in overweging:
  • Dit verzoek heeft betrekking op een besluit dat is genomen in de procedurevergadering van de commissie Europese Zaken van donderdag 15 september jl. De commissie heeft toen niet ingestemd met het verzoek van het lid Van Wijngaarden (VVD-fractie) tot uitstel van het debat. Daarop zijn de uitnodigingen voor deelname aan het debat vanuit de Kamervoorzitter aan de EP-fracties verstuurd en zijn inmiddels aanmeldingen ontvangen.
  • De commissievoorzitter heeft tijdens de procedurevergadering toegelicht dat reeds naar alternatieve data is gezocht vanwege verhindering van twee fracties uit het EP (VVD en D66). Beide fracties hebben inmiddels vervangers afgevaardigd.
  • Alternatieve data (nog dit jaar) bleken niet haalbaar vanwege het feit dat er op beide dagen twee of meer delegatieleiders niet beschikbaar waren en dat op een datum de minister van Buitenlandse Zaken niet kon en de andere datum er al twee wgo's gepland waren. Alle andere maandagen en donderdagen zijn niet beschikbaar vanwege plenaire vergaderingen EP, agenda's plenair en commissie EUZA, agenda's Kamervoorzitter en bewindspersonen en begrotingsbehandelingen en wgo's.
  • Uitstel van het debat, betekent daarmee dat het wordt doorgeschoven naar volgend kalenderjaar. Agendapunt is de kabinetsreactie van afgelopen april. Een update is hedenmiddag ontvangen.
  • Onduidelijk is of dit agendaverzoek betrekking heeft op meer BuZa-woordvoerders.
  
U wordt verzocht uiterlijk morgen, woensdag 21 september om 17.00 uur, via een bericht ‘allen beantwoorden’ kenbaar te maken of u al dan niet instemt met dit verzoek.
 
Spoedig daarna wordt u geïnformeerd over de uitkomst van deze e-mailprocedure. (*)
 
Met vriendelijke groet,
 
 
Griffier commissie voor Europese Zaken

Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA  Den Haag
| I www.tweedekamer.nl
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid: “2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.” Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    SPOED e-mailprocedure verzoek uitstel debat over de Staat van de Unie

    Te behandelen:

    Loading data