E-mailprocedure : De Algemene Rekenkamer doet het aanbod voor een vertrouwelijke briefing over het binnenkort te verschijnen rapport van de Algemene Rekenkamer over de wederopbouw van Sint Maarten. Deze briefing zou kunnen plaatsvinden op donderdag 13 december a.s. van 11.45 uur tot 12.45 uur.

De vergadering is geweest

26 november 2018
12:00 uur
Van: Commissie Koninkrijksrelaties
Verzonden: donderdag 22 november 2018 9:36
Aan: GC-Commissie-KR
Onderwerp: E MAILPROCEDURE: briefing Rekenkamer rapport wederopbouw Sint Maarten 13 december
Urgentie: Hoog
 
Geachte leden en plv. leden van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties,
 
De Algemene Rekenkamer doet het aanbod voor een vertrouwelijke briefing over het binnenkort te verschijnen rapport van de Algemene Rekenkamer over de wederopbouw van Sint Maarten. Deze briefing zou kunnen plaatsvinden op donderdag 13 december a.s. van 11.45 uur tot 12.45 uur.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk maandag 26 november 2018  om 12:00 uur te laten weten of u met het bovenstaande voorstel van de Algemene Rekenkamer kunt instemmen. U wordt verzocht te reageren met een “allen beantwoorden” op dit emailbericht. Spoedig daarna zal ik u informeren over de uitkomst van de emailprocedure*.
 
Met vriendelijke groet,
Mr. Tim N.J. de Lange

Plaatsvervangend Griffier
griffier commissies Defensie en Koninkrijksrelaties
Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Aerts, Joost
Verzonden: donderdag 22 november 2018 9:02
Aan: Lange de Tim
CC: Commissie Koninkrijksrelaties
Onderwerp: RE: Mogelijkheden voor briefing door Rekenkamer voor vc KR?
 
Goedemorgen Tim,
 
Zoals gisteren telefonisch besproken zou een briefing van de Algemene Rekenkamer voor vc Koninkrijksrelaties over het onderzoek naar de wederopbouw Sint-Maarten inderdaad op donderdag 13 december a.s. van 11.45 tot 12.45 uur in de Tweede Kamer verzorgd kunnen worden.
Onze delegatie zal dan onder leiding staan van collegelid Francine Giskes (de overige delegatieleden geef ik op een later moment door).
Aansluitend op deze briefing zal de Algemene Rekenkamer het onderzoeksrapport publiek maken.
 
Enige context over dit onderzoek:
 
In september 2017 is het eiland Sint-Maarten binnen twee weken getroffen door twee zware orkanen: Irma en Maria. Dit leidde tot veel menselijk leed en enorme schade aan de infrastructuur, huizen en bedrijven op het eiland: 90% van de bebouwing raakte beschadigd. Nederland stond Sint-Maarten direct bij met noodhulp en bijstand om de openbare orde te handhaven en de infrastructuur te herstellen.
Al snel werd duidelijk dat Sint-Maarten voor een groot deel moest worden herbouwd en beter dan voorheen moet worden beschermd tegen zware orkanen die in het Caribisch gebied een jaarlijks terugkerende bedreiging vormen. De totale kosten hiervan zijn geraamd op circa € 2 miljard. Hierop besloot Nederland om in totaal € 550 miljoen ter beschikking te stellen voor de wederopbouw van het eiland. Het grootste gedeelte hiervan - € 470 miljoen - zal worden besteed via een trustfonds onder beheer van de Wereldbank.
De hoofdvraag die de Algemene Rekenkamer met dit onderzoek wil beantwoorden is: wat zijn de gevolgen van de gekozen governancestructuur voor de totstandkoming en voortgang van de gekozen wederopbouwprojecten, te financieren uit het trustfonds?
Daarbij wordt gekeken welke afspraken zijn gemaakt over de besteding van de Nederlandse bijdrage aan de wederopbouw van Sint-Maarten, en hoe dat in de praktijk wordt ingevuld.
We doen daarom zowel ter plekke op het eiland als in Den Haag onderzoek.
 
Ik hoor graag of de Kamercommissie belangstelling voor deze briefing heeft en welke leden in dat geval op 13 december te verwachten zijn.
 
Met vriendelijke groet,
Joost Aerts
voorlichting/relatiebeheer Algemene Rekenkamer

 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    De Algemene Rekenkamer doet het aanbod voor een vertrouwelijke briefing over het binnenkort te verschijnen rapport van de Algemene Rekenkamer over de wederopbouw van Sint Maarten. Deze briefing zou kunnen plaatsvinden op donderdag 13 december a.s. van 11.45 uur tot 12.45 uur.