E-mailprocedure : Bijzondere procedure FME & VNMI over aangekondigde importheffingen staal en aluminium Verenigde Staten d.d. 22 maart 2018

De vergadering is geweest

19 maart 2018
12:00 uur
Commissie: algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Aan de leden van de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
 
Geachte leden,
 
Hierbij leg ik u het verzoek van het lid Becker voor, voor het houden van een bijzondere procedure met FME en VNMI over de door de Verenigde Staten aangekondigde importheffingen op staal en aluminium. Het gesprek met FME en VNMI kan plaatsvinden op donderdag 22 maart 10.00-11.00 uur.
Graag verneem ik uiterlijk maandag 19 maart 12.00 uur of u, namens uw fractie, instemt met deze bijzondere procedure en zo ja, of u daarbij aanwezig zult zijn.
 
Eva Meijers
Adjunct-griffier
Vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
Algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA
I www.tweedekamer.nl
 
 
---
 
Van: Ineke Dezentjé Hamming
Datum: 15 maart 2018 om 21:37:35 CET
Aan: Bente Becker
Onderwerp: Staalheffing
Geachte mevrouw Becker,
 
Zoals bij u bekend is, heeft de Amerikaanse president Donald Trump op 8 maart jl. importheffingen aangekondigd op staal en aluminium. De maatregelen worden binnen 15 dagen ingevoerd. De heffingen – 25% op staal en 10% op aluminium – zijn zeer schadelijk voor de Nederlandse industrie. Als belangrijke exporteur van hoogwaardige staal- en aluminiumproducten schaden de heffingen onze exportpositie en staan duizenden banen op het spel. Een verder escalerende handelsoorlog is zeer nadelig voor de Nederlandse exporterende industrie.
Graag zouden wij een gesprek met u en uw collega’s van de Algemene Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) van de Tweede Kamer willen voeren over de consequenties van de Amerikaanse importheffingen en hoe deze voor de Nederlandse industrie te voorkomen. Met het oog op de 15 dagen termijn waarin de Verenigde Staten de heffingen willen invoeren, dringen wij aan op spoedig overleg binnen deze termijn.
Aangezien de eerstvolgende procedurevergadering van de commissie BHOS pas op 22 maart plaatsvindt, vragen wij u bij deze of u interesse heeft in een spoedig gesprek en mogelijk via een bijzondere procedure een gesprek met u en uw collega’s van de commissie BHOS zou willen/ kunnen opzetten.
Wij kunnen voor een dergelijk gesprek ook ervoor zorgdragen dat leden van FME en VNMI uit de aluminium- en staalindustrie bij dit gesprek aansluiten, zodat u gericht vragen kunt stellen over de impact van de heffingen op deze bedrijven.
Wij hopen dat u met de Algemene Commissie BHOS met ons in gesprek wilt gaan over dit voor de industrie zeer urgente onderwerp. Er staat veel op het spel en juist nu is het belangrijk dat bedrijfsleven en politiek elkaar optimaal informeren.
 
Met vriendelijke groet,

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink
Hans van den Berg
Voorzitter FME
Voorzitter VNMI
 

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek om bijzondere procedure met FME en VNMI over aangekondigde importheffingen staal en aluminium van VS

    Te behandelen:

    Loading data