E-mailprocedure : Verzoek van het lid Sjoerdsma e.a. om de minister van Defensie te verzoeken de Kamer een schriftelijke reactie te geven inzake de inzet van de Nederlandse F16's boven Syrië

De vergadering is geweest

3 mei 2016
16:00 uur
Van: Toor van T.
Verzonden: dinsdag 3 mei 2016 11:12
Aan: GC-Commissie-buza; GC-Commissie-def
Onderwerp: Fwd: Verzoek nav werkbezoek
 
Aan de leden van de vaste commissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie
 
Geachte leden,
Hierbij leg ik u het verzoek voor van de onderstaande leden van een delegatie van de commissie Buitenlandse Zaken om namens de commissies de minister van Defensie te verzoeken de Kamer in een brief een reactie tegeven op onderstaande vragen inzake de inzet van de Nederlandse F16's boven Syrie.
Graag ontvang ik uw reactie, namens uw fractie, uiterlijk vandaag voor 16.00 uur.

Theo van Toor, griffier

Begin doorgestuurd bericht:
Van: "Sjoerdsma, S." <s.sjoerdsma@tweedekamer.nl>
Datum: 3 mei 2016 09:47:01 CEST
Aan: Toor van T. <T.vToor@tweedekamer.nl>
Kopie: Eijsink A.M.C. <A.Eijsink@tweedekamer.nl>, Broek van den I. <i.vdbroek@tweedekamer.nl>, "Servaes, M." <m.servaes@tweedekamer.nl>, Knops R.W. <r.knops@tweedekamer.nl>, "Roon de R. (Publiek)" <r.deroon@tweedekamer.nl>, Voordewind J.S. <j.voordewind@tweedekamer.nl>, Marcouch A. <a.marcouch@tweedekamer.nl>
Onderwerp: Verzoek nav werkbezoek
Beste Theo,
 
Tijdens het recente werkbezoek van een delegatie van de Commissie Buitenlandse Zaken werd duidelijk dat het totaal aantal Nederlandse sorties boven (Oost-)Syrië zeer gering is en naar verluid zelfs minder dan 10 sorties bedraagt. Dit beperkte aantal taskings door CentCom van de Nederlandse F16's wordt, zo begreep de Commissie, in hoge mate bepaald door de afwezigheid van SatCom in de Nederlandse F16's. De technische mogelijkheden van de NL F16's blijken daarmee de inzetbaarheid van de NL F16's boven Syrië in sterke mate te beperken.

De delegatie is hierdoor zeer verrast en wil namens de Cie BZ de Minister van Defensie vragen om een snelle reactie en antwoord op de volgende vragen:

1. Hoeveel sorties hebben de Nederlandse F16's tot nu toe precies boven Syrië uitgevoerd? Hoe vaak is het luchtwapen hierbij exact ingezet?
2. Wanneer was bij de minister van Defensie bekend dat het ontbreken van SatCom een beperkende factor is voor de inzetbaarheid van Nederlandse F-16s boven (Oost-)Syrië?
3. Waarom is deze beperkende factor niet gemeld in de artikel 100 brief, tijdens de technische briefing, in antwoord op feitelijke vragen, tijdens het AO, in de voortgangsbrief of daarna?
4. Overweegt de minister actie te nemen om deze beperking op te heffen? Zo ja, op welke termijn? Welke stappen zijn daarvoor nodig? Welke kosten zijn daaraan verbonden?
5. Wanneer heeft België formeel besloten dan wel zal het besluiten over aflossing van de Nederlandse F16's? Is voorzien dat hun F16's eveneens inzetbaar zullen zijn boven Syrië? Zo ja, beschikken de Belgische F16's wel over SatCom?
6. Eveneens kwam de commissie ter ore dat de levering van non-lethal equipment zoals communicatie-apparatuur ter uitrusting van de door Nederland getrainde Peshmerga (zes) maanden heeft geduurd en dat dit vanwege aanbestedingsregels ook zou kunnen gelden voor de anti-IED equipment, terwijl 70% van de slachtoffers onder de Peshmerga veroorzaakt wordt door IED's van ISIS. Kan het ministerie de aanschaf van deze apparatuur versnellen?
 
Zou jij dit verzoek voor de volledigheid aan de voltallig commissie willen voorleggen zodat ook diegenen die niet bij het werkbezoek waren kennis kunnen nemen en indien gewenst zich kunnen aansluiten? Zou je tevens de commissie Defensie een afschrift van dit verzoek willen doen toekomen gezien hun grote betrokkenheid bij de anti-ISIS missie?



Mvg
 
Sjoerd, mede namens:
Ten Broeke
Servaes
Knops
De Roon
Voordewind
 

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek van het lid Sjoerdsma e.a. om de minister van Defensie te verzoeken de Kamer een schriftelijke reactie te geven inzake de inzet van de Nederlandse F16's boven Syrië

    Te behandelen:

    Loading data