E-mailprocedure : Voorstel van het lid Omtzigt (CDA) om kabinetsbrief te vragen inzake situatie in Zuidoost-Turkije

De vergadering is geweest

23 december 2015
18:30 - 23:59 uur
Commissie: Europese Zaken
Geachte leden,
 
Door de griffier van de vaste commissie voor Europese Zaken is het voorstel van de heer Omtzigt (CDA) ontvangen om de minister van Buitenlandse Zaken te verzoeken uiterlijk 4 januari 2016 een brief aan de Kamer toe te zenden inzake de actuele situatie in Zuidoost-Turkije, met daarin specifiek een antwoord op de volgende drie vragen:

“1.     Gaat de Nederlandse regering zich in EU-verband inzetten voor het stopzetten van de pre-accessiesteun, nu deze steun, die voor een groot deel voor opbouw van de rechtsstaat bedoeld is, gebruikt wordt tegen de eigen bevolking (conform de eerder aangenomen motie-Segers, Kamerstuk 21501-20, nr. 929, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-21501-20-929.html )?
2.     Hoe beoordeelt de Nederlandse regering het optreden van Turkije tegen haar eigen bevolking en zal zij alleen of in EU verband stappen ondernemen richting Turkije?
3.     Voldoet Turkije op dit moment aan de voorwaarden voor het openen van de rechtsstaat-hoofdstukken voor toetreding tot de Europese Unie?”
 
Ik verzoek u uiterlijk vandaag 23 december om 18.30 uur kenbaar te maken (middels een reply-all op dit mailbericht) of u kunt instemmen met dit voorstel.* Spoedig daarna zal ik u informeren of dit voorstel is aangenomen.
 
 
Met vriendelijke groet,

Griffie commissies Internationaal & Ruimtelijk

*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

Bijlage