E-mailprocedure : Voorstel lid Hoogland (PvdA) planning AO Transportraad en AO Duurzaamheid en milieu

De vergadering is geweest

28 september 2015
10:00 uur
Commissie: Infrastructuur en Milieu
Geachte leden en plaatsvervangend leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu,
 
Het lid Hoogland (PvdA) stelt het volgende voor:
 
 
  1. Het algemeen overleg Transportraad d.d. 29 september 2015 te verplaatsen naar de middag van donderdag 1 oktober 2015, in plaats van het algemeen overleg Duurzaamheid en milieu.
    1. Indien de minister die middag verhinderd is, het algemeen overleg Transportraad alleen met de staatssecretaris te houden.
  2. Het algemeen overleg Duurzaamheid en milieu d.d. 1 oktober 2015 uit te stellen tot een nader te bepalen datum, op zijn vroegst in november.
    1. De staatssecretaris te verzoeken geen onomkeerbare stappen te zetten inzake Kamerstuk 31209, nr. 170 (aanbieding ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit brandstoffen luchtverontreiniging en het Activiteitenbesluit milieubeheer)  totdat de behandeling ervan in de Kamer is afgerond
 
Een onderbouwing van de verschillende onderdelen van dit voorstel treft u hieronder aan.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk op maandag 28 september 2015 te 10.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen*.
 
Met vriendelijke groet,
Leonie Tijdink
Adjunct griffier vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu
Griffie commissies Internationaal en Ruimtelijk
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Onderbouwing:
 
 
  1. Het plenaire debat over ProRail dat aanstaande dinsdag is gepland, overlapt volgens het plenaire conceptschema met het algemeen overleg Transportraad. Dat algemeen overleg zal dus verplaatst moeten worden. Aangezien de Transportraad reeds op 7 en 8 oktober 2015 plaatsvindt en de agenda van de commissie volgende week volledig vol is gepland, moet daar een ander overleg voor wijken.
    1. Naar verwachting zal het zwaartepunt van de Transportraad liggen bij het Vierde Spoorpakket, een dossier van de staatssecretaris.
  1. Gezien de inhoud van de gisteren ontvangen brief over Maleisisch hout (zie onderstaand) is het voorstel om het algemeen overleg Duurzaamheid en milieu d.d. 1 oktober 2015 uit te stellen tot na eind oktober, zodat de expertise check die de Timber Procurement Assessment Committee (TPAC) uitvoert bij het algemeen overleg betrokken kan worden en het algemeen overleg Transportraad ervoor in de plaats kan worden gepland.
    1. Voor het algemeen overleg Duurzaamheid en milieu is het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit brandstoffen luchtverontreiniging en het Activiteitenbesluit milieubeheer geagendeerd, waarvoor een voorhang geldt tot en met 5 oktober. Vandaar dat het voorstel gedaan wordt om de staatssecretaris te verzoeken geen onomkeerbare stappen te zetten inzake dit ontwerpbesluit. De beoogde inwerkingtredingsdatum van het ontwerpbesluit is 1 juli 2016.
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
   4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
 
Dit betekent dat in een e-mailprocedure  een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel lid Hoogland (PvdA) planning AO Transportraad en AO Duurzaamheid en milieu

    Te behandelen:

    Loading data
  2. 2

    Informatie voor het AO duurzaamheid van 1 oktober 2015

    Te behandelen:

    Loading data
  3. 3

    Aanbieding ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit brandstoffen luchtverontreiniging en het Activiteitenbesluit milieubeheer

    Te behandelen:

    Loading data