Procedurevergadering : Procedurevergadering

De vergadering is geweest

29 maart 2012
13:00 - 14:00 uur
Locatie: Wttewaall van Stoetwegenzaal
Commissie: Buitenlandse Zaken

Bijlagen

Deelnemers

  • Voorzitter
    N. Albayrak (PvdA)
  • W. Hachchi (D66)
  • F.C.G.M. Timmermans (PvdA)
  • R. de Roon (PVV)
  • M. Peters (GroenLinks)
  • I.S.H. de Caluwé (VVD)
  • K.G. Ferrier (CDA)
  • H.J. Ormel (CDA)

Agendapunten

  1. 1

    Brievenlijst

  2. 2

    Verzoek Hay Tad Nederland tot aanbieding petitie m.b.t. Armeense genocide d.d. 24 april 2012

  3. 3

    Gesprek met Pierre Vimont, Secretaris Generaal van EDEO, op vrijdag 13 april van 11.00 tot 12.00 uur.

    Tot op heden hebben zich drie leden (Ten Broeke, Eijsink en Ferrier) aangemeld voor dit gesprek. De commissie besluit het gesprek doorgang te laten vinden.

  4. 4

    Verzoek Ambassade van Oekraïne, namens minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, om gesprek met vaste commissie voor Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Nederland d.d. 4 april 2012

  5. 5

    Verzoek Hivos, namens delegatie Syrische activisten en oppositie (SNC), om gesprek met vaste commissie voor Buitenlandse Zaken over huidige politieke situatie in Syrië d.d. 5 april 2012

  6. 6

    Reactie op verzoek commissie inzake de achtergronden van de detentie van leden van de Palestinian Legislative Council (PLC) door Israël en in het bijzonder over de arrestatie van de voorzitter van de PLC, de heer Aziz Dweik.

    Te behandelen:

    Loading data
  7. 7

    Verslag van de Navo-ministeriële te Brussel van 2 en 3 februari 2012

    Te behandelen:

    Loading data
  8. 8

    Stand van zaken relatie Macedonië met NAVO

    Te behandelen:

    Loading data
  9. 9

    Meerjarige Strategische Plannen: Grote Meren-gebied en Midden-Amerika Programma

    Te behandelen:

    Loading data
  10. 10

    Pilot vrijheid van godsdienst en levensovertuiging en selectie nieuwe pilotlanden

    Te behandelen:

    Loading data
  11. 11

    Walvisjacht

    Te behandelen:

    Loading data
  12. 12

    Toespraak door de minister van BuZa tijdens de Genocide Prevention Conference inzake “Preventie, bescherming en vervolging”

    Te behandelen:

    Loading data
  13. 13

    Reactie op verzoek commissie inzake berichten over het standpunt van de EU met betrekking tot de veroordeling van geweld door Israëlische kolonisten

    Te behandelen:

    Loading data
  14. 14

    Regionale ontwikkelingsvisie voor West-Afrika

    Te behandelen:

    Loading data
  15. 15

    Schriftelijke beantwoording vragen AO Latijns-Amerika en Caribisch gebied

    Te behandelen:

    Loading data
  16. 16

    Aanbieding haalbaarheidsonderzoek samenwerking Nederland-Japan inzake zeldzame aardmetalen (Toezegging bij vraag nummer 168 van Kamerstuk 32852 nr. 2)

    Te behandelen:

    Loading data
  17. 17

    Stand van zaken tussen Sudan en Zuid-Sudan en inzet van Nederland voor een oplossing van het geweld.

    Te behandelen:

    Loading data
  18. 18

    Reactie op verzoek De Lange n.a.v.. een bericht in de Volkskrant van 7 maart 2012 met de titel “Hof VS stelt Shellzaak uit”

    Te behandelen:

    Loading data
  19. 19

    Verslag van de Informele Raad Buitenlandse Zaken (‘Gymnich’) van 9 en 10 maart 2012

    Te behandelen:

    Loading data
  20. 20

    Overdragen behandeling Rio+20 conferentie aan de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu

    Te behandelen:

    Loading data
  21. 21

    Verzoek GL om 30-leden debat over EU rapport over nederzettingenpolitiek van Israel om te zetten in AO en toevoegen aan AO EU - Israel 5 april.

    Te behandelen:

    Loading data
  22. 22

    Informatie betreffende behandeling in de Kamer van dossier Europees Hof Rechten van de Mens (EHRM) – Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM)

    Aanleiding: Op de agenda van de procedurevergadering van de commissie Buitenlandse Zaken van 15 maart jl. stond geagendeerd de kabinetsreactie op het AIV-briefadvies “Het EVRM: beschermer van burgerlijke rechten en vrijheden?”. De commissie besloot deze kabinetsreactie te agenderen voor het Algemeen Overleg mensenrechten beleid van 11 april a.s. Voorts verzocht de commissie de staf na te gaan wat de stand van zaken is van behandeling van het EHRM-EVRM dossier in de Kamer, m.n. in de vaste commissie voor Veiligheid&Justitie.

    Brief kabinet d.d. 3 oktober 2011. Naar aanleiding van verzoeken uit de vaste commissies voor Veiligheid&Justitie en Buitenlandse Zaken heeft de minister van Veiligheid&Justitie, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, de Kamer op 3 oktober 2011 een brief gestuurd houdende het kabinetsstandpunt inzake de hervormingen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en de toetreding van de EU tot het EVRM (Kamerstuk 32735, nr. 32).

    Algemeen Overleg d.d. 1 februari 2012. De vaste commissie voor Veiligheid&Justitie heeft op 1 februari jl. een AO gevoerd met de minister van V&J over de brief van 3 oktober 2011. Voor dit AO was ook geagendeerd het briefadvies van de AIV “Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens: beschermer van burgerlijke rechten en vrijheden” van 21 november 2011. (verslag gedrukt als Kamerstuk 32317, nr. 108).

    Toezegging. Tijdens dit AO heeft de minister van V&J toegezegd om de Kamer binnen drie maanden (en na het overleg met de Eerste Kamer) een brief te sturen over het overleg in het Comité van Ministers van de Raad van Europa over de versterking van de rol van het Hof, de inhoudelijke agenda, de inzet van het kabinet en de concrete onderwerpen waar Nederland het voortouw zal nemen. Voorts verzocht het lid Schouw tijdens de Regeling van 13 maart jl. om een nadere toelichting op de Nederlandse positie over de hervormingen van het EHRM m.n. inzake de griffierechten. In antwoord hierop heeft de minister van V&J de Kamer op 27 maart jl. in een brief geïnformeerd over deze kwestie en enkele andere veranderde omstandigheden in aanvulling op de brief van 3 oktober 2011.

    Debat in Eerste Kamer d.d. 14 maart 2012. De Eerste Kamer heeft op 14 maart een beleidsdebat gevoerd met de ministers van V&J, Buitenlandse Zaken en BZK over de toekomst, rol en bevoegdheden van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en (de toetreding van de EU tot) het EVRM. Ten behoeve van dit debat heeft de minister van V&J de Eerste Kamer op 5 maart een brief gestuurd.

    Besluit: De ministers van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie wordt verzocht de Kamer in een brief te informeren over het kabinetsstandpunt over de door de Eerste Kamer na het debat van 14 maart jl. aangenomen motie inzake het EHRM/EVRM, mede in relatie tot eerdere uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken inzake dit onderwerp.

  23. 23

    Verzoek tot plannen algemeen overleg Suriname

    Te behandelen:

    Loading data
  24. 24

    Voorstel omzetten Algemeen Overleg Mensenrechtenbeleid in een Nota Overleg.

    Te behandelen:

    Loading data
  25. 25

    Verzoek om ook het militaire aspect in het algemeen overleg van 10 april over de politieke situatie Afghanistan te behandelen.

    Te behandelen:

    Loading data
  26. 26

    Verzoek plannen algemeen overleg met de minister van Buitenlandse Zaken over het kabinetsstandpunt ten aanzien van de motie Pechtold over het Polen meldpunt

    Te behandelen:

    Loading data