Burgerinitiatief Abortus is geen misdaad

Hoe verloopt de procedure van de aanbieding van een burgerinitiatief? Een recent voorbeeld laat dit zien. Op dinsdag 22 november 2022 overhandigde presentatrice Dzifa Kusenuh namens BNNVARA, het tv-programma Spuiten en Slikken en het Humanistisch Verbond, een burgerinitiatief aan Zohair El Yassini, de voorzitter van de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Het doel van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief is dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald. Het plenaire debat hierover vindt plaats op 24 mei 2023.

Aanbieding in de Statenpassage

De aanbieding vond plaats in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meerdere  Kamerleden van de commissie waren hierbij aanwezig.

Burgerinitiatief ontvankelijk verklaard

De commissie heeft de handtekeningen onderzocht. Hieruit bleek dat de initiatiefnemers genoeg steun hadden verzameld. De commissies voor Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben onderzocht of het onderwerp de afgelopen twee jaar in besluitvormende zin door de Kamer is behandeld. Dit was niet het geval, waardoor het burgerinitiatief door de commissie als ‘ontvankelijk’ is verklaard.

Debat

Het verslag van dit onderzoek is nog één keer doorgeleid aan de commissie voor Justitie en Veiligheid. De Kamerleden van deze commissie besloten dat er een debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer over het burgerinitiatief wordt gevoerd. Voor dit debat zijn de initiatiefnemers uitgenodigd om het burgerinitiatief te presenteren. Ook de betrokken ministers zijn hierbij aanwezig. Dit debat wordt gevoerd op 24 mei 2023. De regering beslist of er uiteindelijk iets met het burgerinitiatief gedaan wordt. De commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven heeft hier geen invloed op.