Debat over verslag informateur Putters

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 20 maart over het eindverslag van informateur Kim Putters en de vervolgstappen in de kabinetsformatie. Informateur Putters is bij het debat aanwezig om zijn verslag toe te lichten. U kunt het plenaire debat vanaf 10.15 uur volgen via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct. Het debat wordt voorzien van een tolk Nederlandse Gebarentaal en live ondertiteling.

Voorblad van document, donkerblauw met daarop witte tekst: Tweede Kamer der Staten-Generaal, Staat van de Kamer 2023

Putters voerde de afgelopen weken gesprekken met fractievoorzitters en experts over de mogelijkheden voor vruchtbare politieke samenwerking in de vorm van een extraparlementair, gedoog- of minderheidskabinet. In zijn eindverslag doet de informateur het voorstel tot een programkabinet dat steunt op een hoofdlijnenakkoord. De formateur en de voorzitters van de vier fracties (PVV, VVD, NSC en BBB) streven naar een goede, evenwichtige mix van bewindspersonen van binnen en van buiten de politiek die in zijn geheel recht doet aan de verkiezingsuitslag, waarbij de politiek leiders van de vier fracties leden van de Tweede Kamer blijven.

Moties

Aansluitend op het debat vinden stemmingen plaats. De Kamer stemt dan over ingediende moties en bepaalt daarmee hoe de formatie verder vorm krijgt. 

Lees meer en volg het debat live

Opdracht

Informateur Putters startte op 14 februari 2024 met zijn opdracht. Op donderdag 14 maart overhandigde hij zijn eindverslag aan Kamervoorzitter Martin Bosma. Eerder in het formatieproces trad Ronald Plasterk op als informateur. Hij presenteerde zijn eindverslag op 12 februari 2024.

Wat doet een informateur?

De informateur wordt aangewezen door de Tweede Kamer, dat gebeurt per stemming. De Tweede Kamer geeft de informateur een bepaalde opdracht mee. De Kamer kan gedurende het proces om te komen tot een nieuw kabinet, meerdere informateurs benoemen. De informateur begeleidt de gesprekken en onderhandelingen tussen de betrokken fracties. 

Van stem naar zetel

Bekijk wat er gebeurt tijdens de kabinetsformatie in onderstaande tijdlijn en op deze pagina.

Infographic over de verschillende stappen tijdens de kabinetsformatie.