Tweede Kamer met zomerreces tot dinsdag 1 september

De Tweede Kamer is tot en met maandag 31 augustus met zomerreces. Donderdag 2 juli was de laatste vergaderdag voor het reces, met veel korte debatten (VAO's) en een eindstemming van ongeveer vijf kwartier. De eerstvolgende plenaire vergadering van de Kamer is op dinsdag 1 september.

Voorzitter Anouchka van Miltenburg sloot de plenaire vergadering van donderdag 2 juli om 0.50 uur. In haar afsluitende speech voor het zomerreces sprak Van Miltenburg de Kamerleden kort toe. Zij benadrukte dat er in de aanloop naar het reces veel werk is verzet door de Kamer. "Wij hebben alleen al deze week vijf plenaire debatten gevoerd en 36 VAO's gedaan; er zijn deze week 239 moties ingediend en er is gestemd over 160 amendementen. En dan heb ik het dus alleen over deze week", aldus Van Miltenburg. De Kamerleden blijven ook tijdens het reces alert, weet de Voorzitter: "Natuurlijk volgt iedereen de ontwikkelingen in eigen land en in de rest van de wereld, waarschijnlijk vooral die in Griekenland."

Wat doen Kamerleden tijdens het reces?

Uiteraard is er tijdens het reces tijd voor vakantie voor Kamerleden en hun medewerkers. Maar het werk gaat ook gewoon door. Kamerleden stellen nog steeds schriftelijke vragen aan de regering. Ook stuurt de regering stukken naar de Kamer. Daarnaast is er voor Kamerleden ruimte om hun dossiers en literatuur bij te lezen. Verder is er tijd om op werkbezoek of stage te gaan, en om ervaring en kennis op te doen op een bepaald terrein. Zo kunnen Kamerleden bijvoorbeeld ervaren hoe het regeringsbeleid in de praktijk uitpakt voor organisaties en burgers. De kennis hieruit gebruiken zij in debatten en om nieuwe ideeën of wetsvoorstellen te ontwikkelen of uit te werken.