Laatste vergaderdag voor het zomerreces

Donderdag 2 juli 2015 was de laatste vergaderdag voordat het zomerreces van de Tweede Kamer begint. In de plenaire zaal waren vooral veel korte debatten (VAO's), die bedoeld zijn om moties in te dienen. Verder debatteerde de Tweede Kamer over bedrijven die flexkrachten ontslaan en over de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen IS.

VAO's

Op de plenaire agenda van donderdag stonden veel VAO's. Zo'n VAO (verslag van een algemeen overleg) is een kort vervolgdebat op een eerder algemeen overleg (AO) tussen de regering en een Kamercommissie Kamerleden kunnen tijdens zo'n AO geen moties indienen, maar tijdens een VAO wel. Met deze moties maken zij duidelijk wat zij belangrijk vinden en wat zij van het kabinet verlangen. Aan het einde van de vergadering stemt de Tweede Kamer over alle moties.

Ontslaan van flexkrachten

Vanaf 11.30 uur debatteerde de Tweede Kamer over bedrijven die flexkrachten hebben ontslagen vlak voordat de nieuwe regels van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) zijn ingegaan op 1 juli. Met deze wet moeten werkgevers flexkrachten eerder een vast contract of een ontslagvergoeding geven.

Nederlandse bijdrage aan strijd tegen IS

Vanaf 19.00 uur sprak de Tweede Kamer verder over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Commissievergaderingen

Buiten de plenaire zaal vergaderden de commissies van de Kamer vandaag onder andere over telecommunicatie (inclusief de veilingen van fm-frequenties), het Nederlands EU-voorzitterschap en de betalingsproblematiek van dure (oncologische) geneesmiddelen.

Afscheid Gerard Schouw (D66)

Gerard Schouw
Bij zijn afscheid als Tweede Kamerlid voor de D66-fractie kreeg Gerard Schouw op donderdag 2 juli een koninklijke onderscheiding uit handen van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg

Donderdag 2 juli 2015 nam D66-Kamerlid Gerard Schouw afscheid van de Tweede Kamer. Hij was vanaf 17 juni 2010 lid van de D66-fractie van de Tweede Kamer, waar hij zich vooral bezighield met onderwerpen op het terrein van binnenlandse zaken, justitie, asiel en immigratie en landbouw. Vanaf 2003 was Gerard Schouw Eerste Kamerlid, de laatste jaren als fractievoorzitter. Schouw wordt per 1 augustus 2015 algemeen directeur van Nefarma, de Nederlandse Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen.

Bij zijn afscheid kreeg Gerard Schouw een koninklijke onderscheiding uit handen van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Miltenburg typeerde Schouw als een Kamerlid met diepgang en wees op de elf initiatiefwetsvoorstellen die hij heeft ingediend.