Schouten (ChristenUnie) voorzitter commissie van onderzoek

Carola Schouten (ChristenUnie) is woensdag 18 november gekozen tot voorzitter van de commissie die onderzoek gaat doen naar het lekken van informatie uit de commissie voor de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten. Schouten ontving de voorzittershamer tijdens de constituerende vergadering van de commissie.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg overhandigt de voorzittershamer aan Carola Schouten (ChristenUnie)
Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg overhandigt de voorzittershamer aan Carola Schouten (ChristenUnie)

Onderzoeksopdracht

De commissie onderzoekt of er genoegzame gronden voor vervolging bestaan. De commissie kan daarbij gebruikmaken van de bevoegdheden uit de Wet op de parlementaire enquĂȘte. Na afronding van haar onderzoek brengt de commissie verslag uit aan de Kamer. De Kamer besluit op grond daarvan of de procureur-generaal bij de Hoge Raad opdracht wordt verleend om tot vervolging over te gaan. De Kamer toetst daarbij de feiten aan het recht, de billijkheid, de zedelijkheid en het staatsbelang. De Tweede Kamer moet uiterlijk op 3 februari 2016 een definitief besluit nemen over de vraag of voldoende grond voor vervolging is.

Leden

De Kamer heeft dinsdag 17 november ingestemd met een onderzoekscommissie die het lekken van informatie uit de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten moet gaan onderzoeken. De commissie bestaat uit de volgende leden:

  • Mark Harbers (VVD)
  • Jeroen Recourt (PvdA)
  • Michiel van Nispen (SP)
  • Raymond de Roon (PVV)
  • Madeleine van Toorenburg (CDA)
  • Vera Bergkamp (D66)
  • Carola Schouten (ChristenUnie)
Leden van de commissie van onderzoek
Van links naar rechts Vera Bergkamp (D66), Michiel van Nispen (SP), Raymond de Roon (PVV), Carola Schouten (ChristenUnie, voorzitter), Mark Harbers (VVD), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Jeroen Recourt (PvdA).