Burgerinitiatief EU-referendum in Kamer

Op dinsdag 21 januari debatteerde de Kamer over het Burgerinitiatief 'Geen EU-bevoegdhedenoverdracht zonder referendum'.

De initiatiefnemers van het burgerinitiatief, Burgerforum-EU, zijn van mening dat de Europese Unie geen nieuwe bevoegdheden mag krijgen zonder uitdrukkelijke instemming van de bevolking voor die overdracht van bevoegdeheden. Het Burgerforum-EU pleit daarom voor een referendum waarin de Nederlandse bevolking zich over die machtsoverdracht kan uitspreken.

Debat

Tijdens het debat op dinsdag 21 januari hebben eerst de initiatiefnemers een toelichting gegeven op hun voorstel voor een referendum. Daarna zijn de Kamerleden met elkaar in debat gegaan over het burgerinitiatief. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft namens de regering een oordeel te geven over het burgerinitiatief.

Handtekeningen

Op 26 maart 2013 overhandigden de initiatiefnemers hun burgerinitiatief aan de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer. Op dat moment waren er in totaal 56.000 ondertekenaars. 40.000 handtekeningen zijn voldoende om een burgerinitiatief in te dienen.

Burgerinitiatief

Klik voor meer informatie over het burgerinitiatief in de Tweede Kamer.

Verslag

Het woordelijke verslag van dit debat is hier te lezen.