Debat over verwerpen zorgwet door Eerste Kamer

Op de laatste vergaderdag van 2014 debatteerde de Tweede Kamer met premier Rutte over de gevolgen van het verwerpen van de Wet verbod verticale integratie door de Eerste Kamer. De PvdA-fractie vroeg het debat aan mede namens de VVD-fractie.

Vooral de beperking van de vrije artsenkeuze was voor drie PvdA-senatoren reden om dinsdag 16 december tegen het wetsvoorstel van minister Schippers (Volksgezondheid) te stemmen. De macht van de zorgverzekeraars zou er te groot mee worden. In de twee dagen die volgden op de verwerping van het wetsvoorstel is het kabinet op zoek gegaan naar een oplossing. Donderdagavond 18 december presenteerde het kabinet zijn oplossing: een aangepast wetsvoorstel aan, in het vertrouwen dat de behandeling daarvan "wel succesvol kan worden afgerond", aldus premier Rutte.

Debat tot diep in de nacht

De twee fracties van de coalitiepartijen PvdA en VVD vroegen donderdagavond een debat aan over de oplossing van het kabinet. Het spreekstuk daarbij was de brief van de regering over de gevolgen van het verwerpen van de zorgwet. Om 23.45 uur begon het debat, om 03.56 uur hamerde Voorzitter de laatste vergadering van 2014 af. Daarvóór had ze teruggeblikt op het jaar en een dankwoord uitgesproken.

Verslag