Debat over radargegevens MH17

De Kamer hield donderdag 4 februari 2016 een debat over de radargegevens van vlucht MH17. De fractiewoordvoerders debatteerden met minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie, minister Koenders van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Het debat ging over de rol die Oekraïense radargegevens kunnen spelen in het achterhalen van de toedracht van de ramp met de MH17. Het toestel werd op 17 juli 2014 op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur neergehaald boven Oost-Oekraïne. Hierbij kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven. Het internationale veiligheidsonderzoek naar de vliegramp stond onder leiding van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die zegt Oekraïne meermaals om radargegevens te hebben verzocht, maar die niet te hebben gekregen.

Videoconferentie

Op donderdag 28 januari organiseerde de Tweede Kamer een videoconferentie over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid 'MH17 crash'. Tijdens deze videoconferentie kwamen verschillende internationale deskundigen op het gebied van de burgerluchtvaart aan het woord.

Rondetafelgesprek

Op vrijdag 22 januari hield de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de MH17. Tijdens dit rondetafelgesprek spraken deskundigen over de kabinetsreactie op de verschillende onderzoeken die zijn gedaan naar de toedracht van de ramp met de MH17. Ook de beschikbaarheid van radargegevens kwam aan de orde.